Атанас Георгиев Скатов е български височинен турист, веган, агроном по растителна защита. Той е първият обявил, че е веган, който е изкачил Еверест. Изкачил е десет върха над 8000 метра (един от тях без допълнителен кислород, три от тях без личен Шерпа).

Скатов е първият българин, изкачил седемте континентални първенци (т. нар. Седем върха /Seven Summits) (2013 – 2017).

Загива на 5 февруари 2021 г. на слизане от К2 след неуспешното му изкачване.


За Атанас Скатов:


До лятото на 2010 г. Скатов не е ходил по планините и не е тренирал спорт. След това три поредни години (2010, 2011 и 2012) преминава маршрута Ком – Емине; включва се и в състезания по планинско колоездене.


Атанас Скатов решава да стане веган от 2012 г. и да изследва този начин на хранене, изкачвайки най-високите върхове на света за тестване на физическите и психическите показатели, защото височинният туризъм е занимание, което в много висока степен натоварва тялото и психиката.


През 2013 г. изкачва два петхилядника (Ухуру и Елбрус), пробва се и на шестхилядник (Аконкагуа) и седемхилядник (вр. Ленин), като максималната достигната височина е 6900 м по склона на 7134-метровия вр. Ленин. През 2014 г. стъпва на осемхилядник – Еверест. Скатов не е карал курс по алпинизъм; в тази и в следващите експедиции използва услугите на носачи и допълнителен кислород. Самият той до 2018 г. не се нарича алпинист. През същата 2014 г. изкачва и първенците на Антарктида и Австралия (версия Карстенс).


През 2015 г. излиза първата му книга „Еверест. Богинята Майка на вселената“. Заедно с книгата излиза и първият му филм: „Експериментът Скатов, Епизод 1: Първият веган на Еверест“. През същата година получава званието почетен гражданин на град Сливен[14]. Прави презентации из цялата страна и мотивационни срещи.


През 2016 г. е удостоен с грамота за цялостен принос за развитието на град Сливен.


През 2018 г. д-р Атанас Скатов получава награда за спортист на май – традиционната значка “Златна България“.


2019 г.:


- Наградата на b2b Media „Зелена личност“


- Награда „Сребърен сокол“ за спортисти, проявили огромна смелост в своята област


- Спортист номер 1 на Варна


- Почетен знак на БТС за особени заслуги


През 2020 г. Атанас Скатов изадава 7-мата си книга: „Седемте континентални първенци“


Загива на 5 февруари 2021 г. на слизане от К2 /Исползвани са данни от  Уикипедия и интернет

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации