Това е физикът Исак Маркович Халатников, съобщиха от академията на науките на Русия. Той бе най-възрастният академик.


Халатников работи и по създаването на водородната бомба на СССР. Той прави изчисленията на оръжията, които дават възможност да се съкрати времето за разработването им и така да се навакса изоставането от американците.


Първата съветска атомна бомба е взривена на 29 август 1949 г. на полигона в Семипалатинск, днешен Казахстан. Нейната мощност е 22 килотона, колкото и американската, хвърлена над Нагасаки през 1945 г.


Наречена е РДС-1 или Реактивен двигател специален - 1. Другите наименования са Изделие 501 и Първата мълния. Американците я наричат Джо-1 по прякора на Йосиф Сталин от техните спецслужби.


Исак Халатников е роден на 17 октомври 1919 година в Екатеринослав. Известен с разработките си по космология, свърхпроводимост, квантова електродинамика и други. Създава с Лев Ландау теорията за квантовите течности. Първият директор на института по теоретична физика към академията на науките (1964-1992 г.).


Последен носител на Сталиновска премия през 1953 г. Награждаван е с "Почетен знак", три пъти орден "Червено знаме", два пъти с орден "Дружба между народите", орден "За заслуги към отечеството", III степен, орден "Октомврийска революция", орден "Отечествена война", II степен, медал "За победата над Германия във Великата отечетвена война" и много други награди. За вековния му юбилей получи от Владимир Путин орден "Свети Александър Невски"./Брадва.бг/

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

НАЙ-ЧЕТЕНИ

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации

РЕКЛАМА