Какво време да очакваме през август, ще има ли достатъчно валежи и ще бъде ли подходящ месецът за почивка – с тези въпроси се обърнахме към климатолога проф. Георги Рачев.

- Какъв август да очакваме, проф. Рачев?

- Ще бъде такъв, какъвто го декларирахме вече. Ще имаме август с малко по-високи, с 1 градус, от нормалните температури. И ще бъде доста по-сух. Такова е единното мнение на световните метеорологични центрове. Не се очакват дълги, продължителни и тежки горещини. Ще преживеем дни с температури от 35-36 градуса. Но ако през август няма такива горещи дни, то кога?

- Като ви слушам, август ще бъде прекрасен за ваканция?

- Да, прекрасен за почивка. Но в хубавото винаги има и лошо. Тепърва ще усещаме опасността от пожарите. Всяка година умолявам по-възрастните стопани да не палят огън на полето. Започват да се чистят стърнищата. И ги палят, въпреки че не е позволено. При сухото време една клечка кибрит може да доведе до унищожителни пожари. Късната есен е за палене на стърнища, ноември. И понеже се очакват под нормалните количества валежи, хората да поливат. Август по принцип е сух месец, а сега ще бъде по-сух.

- Ще можем ли да се радваме на топло време и през септември?

- Да, очакваме един топъл септември. Валежите ще бъдат по-малко. Можем да кажем, че лятото ще продължи поне до 20 септември. На морето ще бъде убийствено добре.

- Но българите предпочитат да ходят на море в Гърция.

- Да сравняваш българското с гръцкото море е все едно да сравняваш водка с табуретка. Няма база за сравнение. Природата е уникална в Гърция. Плажната ивица е 13 хил. километра. Морето е по-солено. А нашето е по-сладко и в момента е чай.

- Какво се случва с туристическия сезон на нашето море? Има ли шанс почиващите да се увеличат?

- Чака ни пълна катастрофа по отношение на международния туризъм. В мега комплексите има по 200-300-500 души. А сега е върхът на сезона. Назад сме с повече от 2,5 млн. туристи. Десетки милиони бири няма кой да ги изпие, салати, кебапчета, пържоли няма кой да ги изяде. 
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации