Тръмп беше свален от поста си чрез процедура по импийчмънт импийчнат за злоупотреба с власт при исторически вот в Камарата на представителите, с което започва процес в Сената за отстраняването му от длъжност след три бурни години в Белия дом, предаде БГНЕС. С 230 срещу 197 гласа плюс един въздържал се, контролираната от демократите Камара на представителите свали 45-ият президент на САЩ, който стана едва третият обитател на Белия дом в американската история, който върви през процедура по импийчмънт. Всъщност този вот отразяваше картината по обвинението "злоупотреба с власт".

По обвинението "възпрепятстване на работата на Конгреса" вотът беше 229 "за", "против" бяха 198, а един се въздържа. При първото гласуване против обвиненията се обявиха и двама демократи - Джеф Ван Дрю и Колин Питърсън, а при второто против гласува и демократът Джаред Голдън. Демократите заявиха, че нямат "друг избор", освен официално да повдигнат обвинение на президента-републиканец, чийто импийчмънт по строги партийни линии поставя срамно петно в досието му, докато прави все по-дълбоко политическото разделение в САЩ.

"Тук съществува риск за самата идея на Америка", каза преди гласуването Адам Шиф, конгресменът-демократ, който ръководи разследването за импийчмънт. Сега Тръмп ще бъде изправен пред Сената, където републиканците му имат солидно мнозинство и се очаква да го оневинят. За да стане обратното, там трябва поне 20 сенатори-републиканци да "прегърнат" гледната точка на демократите. Т.нар. съдебен процес, в който Тръмп ще се представи пред Сената с юридическа защита, най-вероятно ще стане факт през януари догодина. За да бъде свален от поста му, срещу американския президент трябва да има 2/3 мнозинство в Сената. Гласуването в Камарата се случва четири месеца, след подаден сигнал за злоупотреби на Тръмп, който притиска украинския президент да разследва потенциалния му конкурент за Белия дом на изборите през 2020 година - ветеранът-демократ Джо Байдън. След маратонски дебат, продължил 11 часа, Камарата на представителите трябваше да гласува бързо и втората точка на импийчмънта срещу Тръмп - за възпрепятстване на разследването на Конгреса да неговите сделки с Украйна, като блокира показанията на призованите сътрудници на Белия дом. Въпреки свидетелствата на 17 служители, че Тръмп се е възползвал от служебното си положение за вътрешнополитическа облага, президентът поддържаше невинността си по време на разследването за импийчмънт - яростно го отричаше като "лов на вещици", "опит за преврат", а сега го нарече "нападение срещу Америка".

Тръмп прекара първата част от деня в Белия дом, пишейки туитове, показващи гнева и разочарованието му, както и обещания за отмъщение на изборите през 2020 година. Но докато в Капитолия гласуваха, 73-годишният президент вече беше на по-приятелска територия. Докато Камарата гласуваше за импийчмънта му, хиляди пламенни привърженици на Тръмп го аплодираха на митинг в Мичиган, където той се нахвърли срещу "радикалната левица", за която каза, че е "пропита с омраза". Демократите се "опитват да анулират бюлетините на десетки милиони патриотични американци", заяви той. "Още четири години, още четири години", скандираше множеството в отговор. По-рано Тръмп предупреди, че ще дойде време, в което президент-демократ ще бъде подложен на изпитанието, на което той беше подложен. Нито един от двамата предишни президенти, подложени на процедура по импийчмънт след 1789 година - Андрю Джонсън през 1868 година и Бил Клинтън през 1998 година, не беше осъден в Сената и двамата се върнаха на своите работни места в Белия дом. Но въпреки голямата вероятност Тръмп да бъде оневинен от контролирания от републиканците Сенат, демократите заявиха, че доказателствата срещу него са огромни и ги принуждават да действат. "Трагично е, че безразсъдните действия на президента правят импийчмънта необходим. Той не ни даде избор. Факт е, че президентът е постоянна заплаха за националната ни сигурност и за интегритета на нашите избори", заяви председателят на Камарата и лидер на демократичното мнозинство там Нанси Пелоси.

Републиканците многократно заявиха, че демократите са бързали с разследването, а Тръмп е бил третиран по-несправедливо от вещиците, подложени на гонения в Америка през XVII-ти век - или дори от Исус Христос, твърдят те. "Пилат Понтийски даде на Исус възможността да се изправи срещу обвинителите си. По време на този измислен процес, Пилат Понтийски предостави повече права на Исус, отколкото демократите позволиха на този президент в този процес", заяви републиканецът от Джорджия Бари Лудермилк. Републиканците обвиниха демократите, че са водени от партийната си линия на социалистически екстремисти и "мразещи Тръмп" и предупредиха, че импийчмънтът ще даде обратен резултат срещу партията на националните избори следващия ноември. "Тук не става въпрос за Украйна, а за властта", заяви републиканецът Мат Гетц. Демократите контрираха, че републиканците не се занимават с обвиненията и доказателствата, вместо това хвърлят контра-обвинения.

/Снимка:Getty Images/Guliver/
Източник:actualno.com
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации