“Ксенофобията и национализмът днес шестват в речите на политиците в цял свят. Но омразата и национализмът не са лекарство за никой проблем. Те няма да преборят неравенството и липсата на справедливост в обществото ни. Само слабите лидери управляват със страховете на хората“.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на възпоменателния събор по повод 75-ата годишнина от разстрела на шестте ястребинчета,пише сайтът cherveno.bg

“Все още отекват думите на 7-годишния Стойне: Не ме убивайте, аз съм малък”, каза вицепрезидентът. Тя подчерта трагичното безсмислие на смъртта на 18 невинни души, сред които 6 деца.

“75 години продължаваме да се питаме защо се случи това безмилостно деяние. Успяхме ли за тези години като хора, като българи да изминем нелекия път от безумието към помъдряването“, запита Илияна Йотова.

Вицепрезидентът определи като недостойни опитите за пренаписване на историята. “Последните години самозвани научни работници, общественици, политици казват, че няма защо да се помнят тези дати от българската история и да присъстват в учебниците на децата ни. Уроците на историята са тежки, но горко на тези, които не ги помнят и не ги предават на поколенията“, отбеляза Илияна Йотова.Вицепрезидентът посочи, че е наш дълг да разказваме за тази трагедия на децата си, за да ги предпазим от опасностите в този страшен свят, в който човешките ценности нямат значение.

“Ще предаваме на поколенията историята, за да се чувстваме силни като народ, който всеки път въстава срещу несправедливостта, срещу разделението и омразата, която трайно се настани в обществото ни. В един народ, оцелял над 13 века, няма място за разделение”, заяви Илияна Йотова.

Вицепрезидентът цитира големия мислител Умберто Еко и неговите 14 начина да познаем фашизма.

Еко казва: “Ние – съвременните хора, много по-лесно ще разпознаем фашизма, ако отворим вратите на Аушвиц или видим черните униформи по парадите на площадите. За съжаление – днес той е скрит повече от всякога – в разделението и омразата“.“Да сме непримирими към всички прояви на фашизъм и ксенофобия“, призова Илияна Йотова.

Вицепрезидентът завърши словото си със стихове на Георги Струмски, посветени на траедията на шестте ястребинчета:

“А от своите снимчици мили

право в нас вие поглед сте впили

и усмивката ваша, все съща,

във смеха на сина ми се връща,

зеленее се вашето цвете.

Не старейте! Красиви бъдете!

Полетете с най-младите птици,

на детинството вечни връстници“.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

2 коментара:

  1. Най-вече децата убиването на деца не е правилоно, не е човещко

    ОтговорИзтриване
  2. Все още престъпната безродна терористична болшевишка паплач от убийци, садисти и главорези продължава да трови въздуха и съзнанието на предварително облъчените с комунизъм дебили, в случая с лъжата за някакви убити от законната власт в независимо, свободно и демократично царство България, срещу която тия болшевишки безродни уроди с оръжие в ръка се борят да я унищожат по заповед дадена им от съветските болшевишки изчадия адови, а убийците на дечицата са самите шумкари, за да не ги издадат. И не са само тези невинни деца убити от комунисти и земеделци. Комунягите убиват и неродени деца, какъвто е случая с бременната в шестия месец жена от село Равногор. Коремът й е разпорен след като е прободена 33 пъти с нож и червените изроди изваждат плода. https://www.youtube.com/watch?v=H6EGOwEjVXY

    ОтговорИзтриване

НАЙ-ЧЕТЕНИ

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации

РЕКЛАМА