Повечето домакини са свикнали да мият месото и рибата преди готвене. А някои дори мият яйцата. Въпреки това, противно на общоприетото схващане, тези продукти не трябва да се мият. Прочетете повече за това защо трябва да се откажете от този навик.


При измиването на сурово пилешко, пуешко или друго месо на чешмата, бактериите заедно с водните пръски, се разпространяват из кухнята, утаяват се върху прибори, работни повърхности, както и по ръцете и дрехите.


По правило това са кампилобактер или салмонела. Отравянето с Campylobacter може да причини коремна болка, тежка диария и повръщане.


За да премахнете бактериите, трябва да готвите пилешко и друго месо на безопасна температура.


За пиле това е 90 градуса, за говеждо, свинско, агнешко и риба – 80 градуса. Термичната обработка ще унищожи всички микроби, така че не е необходимо предварително измиване на тези продукти.Между другото, измиването на риба преди готвене също не е безопасно. Измиването на този продукт увеличава шанса за кръстосано замърсяване, при което бактериите се разпространяват от един продукт на друг, съдове и повърхности.


Яйцата също са в категорията на продуктите, които не трябва да се мият. По време на обработката на яйцата в производството се нанася покритие върху черупката, така че бактериите да не проникват вътре.


Измиването на яйцата може да премахне защитния слой или да повреди черупката, позволявайки на бактериите да навлязат в продукта. Яйцата, както знаете, са основен източник на заразяване със салмонелоза, сериозно инфекциозно стомашно заболяване./zdrave.to/

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации