Той е издъхнал на 29.06 в болница ИСУЛ

Почина бившият регионален министър и вицепремиер Евгений Бакърджиев. Рано сутринта във вторник той е бил опериран след прекаран коронавирус.


Бакърджиев е роден на 10 февруари 1955 година в София. Завършва Висшия институт по архитектура и строителство, специалност „Промишлено и гражданско строителство” и до 1991 г. работи като проектант в различни предприятия, достигайки до поста началник на Конструктивен отдел в „Технострой”.


След легализирането на политическата опозиция през 1989 година става член на Българския земеделски народен съюз „Никола Петков”, част от коалицията СДС. От 1991 до 1995 година в кметски наместник на район „Изгрев” към Столична община.


През май 1995 година е избран за ръководител на СДС-София и есента за председател на Столичния общински съвет.Ръководи предизборните кампании на Стефан Софиянски за кмет на София през 1995 година и на Петър Стоянов за президент през 1996 година.


Ръководи Националния щаб на протестите и Националната стачка на Обединените демократични сили (ОДС) за сваляне правителството на Жан Виденов и БСП от власт.


Председател на предизборния щаб на ОДС за парламентарните избори през 1997 година. Избран е за народен представител в 38-ото и 39-ото Народно събрание.


Става вицепремиер в правителството на Иван Костов и министър на регионалното развитие и благоустройството.


Ръководи преговорите с „Газпром” за доставка и транзит на природен газ за България.Той лично ръководи при разрушаването на мавзолея на Георги Димитров в София през 1999 г.


В края на 1999 г. е освободен от кабинета по предложение на министър-председателя Иван Костов за структурни и персонални промени. През ноември 2001, след двете последователни изборни загуби на СДС през същата година открито иска оставките на ръководството на партията. Скоро след това е изключен от СДС и основава нова партия Български демократичен съюз „Радикали”.

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации