Той извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите.


Доктор Чирков е почувствал неразположение през нощта, след като е вдигнал температура.


За тъжната новина съобщиха и негови колеги в социалните мрежи.


"С огромна болка и прискърбие посрещнахме новината за смъртта на нашия колега.  Изключителен лекар, човек и деец ни напусна.  Медицината у нас загуби един от своите колоси и иноватори", написаха от Български лекарски съюз.


Проф. Александър Чирков е роден в Лом на 27 януари 1938 г. Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 г.

Заминава през 1966 г. за Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава там като лекар в Университетската болница, после се прехвърля в Западна Германия – в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г.


През 1984 г. се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на здравеопазването. Извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 г. Дълги години е директор на болницата "Св. Екатерина“. 


Той е президент на асоциацията на водещите лекари в България (1993), почетен член на Съсловното сдружение на съдовите хирурзи в България – (2003), Учредител на Асоциацията на Университетските Болници в Република България – (2003), Учредител и член на Българската Асоциация по белодробна и сърдечно-съдова хирургия–(2003), Председател и учредител на Националния Кардиологичен Клуб (2001-2005), има редица членства и в международни организации.


От 2014 г. до сега беше главен консултант по кардиохирургия към Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център, София.


Проф. Чирков печели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции, трансплантации.

Вижте още:Как в България бе извършено първото присаждане на сърце в целия Източен блок

Сред неговите ученици е и проф. Иво Петров. За него Чирков е "човекът, който до голяма степен въведе модерния начин на мислене в медицината в България, не само в кардиохирургията и кардиологията".


"Не се надувайте, тъй като ще взема от улицата един добър занаятчия и за една седмица ще го обуча да прави това, което Вие си мислите, че е невероятно и висша еманация", казвал на състудентите си проф. Чирков, цитира го пред Дарик проф. Иво Петров.


Светла да е паметта на проф. Чирков!


РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации