Таванът на пенсиите може да стане 1440 лв. догодина, а минималното възнаграждение за старост – 300 лв. Това е един от вариантите за увеличаване на доходите, който обсъждат правителство, синдикати и работодатели, потвърдиха пред "Телеграф" от министерството на труда и социалната политика.


 


От ведомството на Деница Сачева увериха, че всички над 2 млн. пенсионери в страната ще продължат да получават по 50 лв. добавка към пенсиите си до края на 2020 г. и през първото тримесечие на 2021 г.


До броени дни трябва да стане ясени механизмът за индексация на парите за пенсии. Министерството на труда и социалната политика е получило различни предложения за осъвременяването им, които предстои да бъдат обсъдени със социалните партньори и експерти на Националния осигурителен институт и уточниха, че при разговорите ще се търси най-справедливият вариант за всички пенсионери, като стремежът ще бъде да се запази принципът на солидарност, както и съотношението между най-ниските и най-високите пенсии.



 

Усилено се дебатира схемата, предложена от КНСБ. При нея освен вдигане на минималната пенсия с 50 лв. и на тавана с 240 лв. се предвижда повишаване на пенсиите между 300 и 369 лв. с два пъти по-висок процент от този по „швейцарското правило“, както и повишаване на пенсиите над 369 лв. с процент по „швейцарското правило“.


 


Все още няма обаче окончателно решение с какъв процент да бъдат осъвременени пенсиите, подчертаха от ведомството на министър Сачева. Осъвременяването на пенсиите няма да е обвързано с добавката от 50 лв. Това означава, че дори и възрастните хора със сравнително високи доходи ще продължат да я вземат./Брадва.бг/

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации