След Мадрид и Париж, които първи от големите европейски столици затегнаха мерките срещу коронавируса, към тях се присъединиха и Брюксел, Белград, Букурещ, Берлин и редица други градове. Белгийската столица затяга мерките заради коронавируса. Брюксел нареди кафенета и барове да бъдат затворени за месец от 8 октомври. Ресторантите, които сервират ястия на маса, ще останат отворени, заяви регионалното правителство, пише "Монитор".


От 7 октомври Сърбия затваря баровете и кръчмите, независимо дали имат градини или не. В Македония е разрешено до 4 човека да седят на една маса, но в кръчмите не трябва да има диджеи, затворени са баровете и нощни клубове. Комитетът за извънредни ситуации в Букурещ обяви днес промени в ограниченията в столицата, въведени заради пандемията. Маската става задължителна в периметър от 50 метра около училищата. Клубовете и дискотеките се затварят, както и закритите помещения на ресторантите и кафенетата. 


Нови ограничителни мерки се въвеждат и в други окръзи заради нарастването на случаите на заразяване. В Румъния маските са задължителни в затворени обществени пространства и в претъпкани външни пространства. Гърция не мисли за нова национална карантина, потвърди премиерът на страната Кириакос Мицотакис. Той говори в събота пред Атинския форум за демокрация. Гърция удължи срока на ограничителните мерки при влизане в страната до 12 октомври. Гръцкият премиер припомни, че правителството му следи хода на пандемията. Членовете на германския парламент ще трябва да носят маски, покриващи носа и устата им от 7 октомври. Решението беше взето от председателя на Бундестага Волфганг Шойбле, който заяви, че "пандемията все още е много сериозна". Изискването ще остане в сила поне до 17 януари 2021 г. и глоба до 5000 евро заплашва онези законодатели, които пренебрегват разпоредбите. Правилата се прилагат във всяко помещение на Бундестага, а не само в основната зала, и маските могат да бъдат свалени само когато хората са заели местата си на разстояние 1,5 метра един от друг. Обмисля се въвеждането на полицейски час, четири области са квалифицирани с висок риск. 


Германските градове Берлин и Франкфурт обявиха, че въвеждат вечерен час и ограничават социалните контакти заради нарастването на броя на новозаразените с COVID-19. В Берлин повечето магазини, както и всички ресторанти и барове, ще са затворени от 23 ч. до 6 ч. сутринта от събота поне до 31 октомври. Изключения се правят за аптеките и бензиностанциите, но последните вече няма да могат да продават алкохол нощно време. Освен това между 23 и 6 ч. събиранията на открито ще са разрешени само до петима души или хора от две различни домакинства. През деня ограничението остава 50 души. За събирания на закрито ще се разрешават до 10 участници вместо позволените досега 25. Тези мерки касаят предимно домашните събирания и незаконните забави, които според берлинските власти способстват за разпространението на новия коронавирус. 

Словенският премиер Янез Янша обяви затягане на мерките срещу коронавируса. Италия също смята да затегне COVID мерките. Например според правителствените планове трябва да бъдат тествани всички пристигащи от Великобритания, Холандия, Белгия и Чехия. В момента пътници от Хърватия, Гърция, Малта, Испания, Париж и седем френски региона вече се подлагат на тестове. В сряда се очакваше италианското правителство да въведе изискване за задължителни маски навсякъде. Понастоящем мярката се прилага само в четири региона, включително столицата Рим. Който не се придържа към изискването, трябва да се бръкне между 400 и 1000 евро. Събиранията са забранени. Полицията и армията трябва да следят за спазването на мерките. Заведенията, които не спазват правилата, ще бъдат затваряни за срок от 5 до 30 дни. Освен това са предвидени глоби до 1000 евро. Всеки, който има положителен тест за COVID-19 и не спазва карантината, може да бъде осъден на затвор за срок от три до 18 месеца. Глобата е между 500 и 5000 евро. Италианските здравни власти отчетоха нарастване на новите случаи на коронавирус във вторник. За 24 часа са регистрирани 2677 нови случая, в сравнение с 2257 предния ден. 


Ирландското правителство - с оглед на икономическите последици - отхвърли втора блокада, както предлагаше комисия от експерти, но има нови разпоредби, според които ресторантите и баровете в цялата страна вече нямат право да обслужват гостите на закрито. Събитията, които вече са планирани, ще бъдат отменени. Служителите ще работят задължително от вкъщи, освен ако не са спешно необходими на работното място. Услугите също трябва да се извършват предимно онлайн. Освен това гражданите са призовани да не предприемат пътувания. В началото на седмицата баровете в Париж и предградията бяха затворени до 19 октомври заради увеличаването на случаите на заразени с коронавируса. Ресторантите ще могат да останат отворени при условие на засилени санитарни мерки, но студентските и семейните тържества в обществени заведения ще бъдат забранени. Във френската столица ще продължи да действа забрана за провеждането на събития с участието на повече от 1000 души. Освен това се въвежда ново правило, според което на улиците и площадите не могат да се събират заедно повече от 10 души. Ще бъдат затворени спортните клубове и фитнес залите, басейните ще работят само за ученици. Ще останат отворени стадионите и игрищата под открито небе, но за стадионите освен ограничението от 1000 зрители се въвежда и забрана за запълване на повече от 50 процента от капацитета им. Във френските градове с цел да се избегне вечерното събиране на граждани след 22.00 ч. е забранена продажбата на алкохол, а също пускането на силна музика. Забраняват се сватбените банкети. Затварят се игралните зали и се забранява организирането на панаири и изложби. От събота строга карантина влезе в сила в Мадрид въпреки оспорването на мярката в съда от регионалното правителство. 


Причина за налагането й стана скокът в случаите на коронавирус в испанската столица, предаде ДПА. Новите правила, по силата на които без уважителна причина хората няма да имат право да влизат или излизат от града и още девет района в столичната област, влезе в сила снощи в 22 ч. местно време по разпореждане на централното правителство. Новите ограничения засягат около 6,6 милиона души и се очаква да важат две седмици. Чехия и Полша регистрираха COVID рекорди. Министерството на здравеопазването на Чехия съобщи днес за 4457 нови случаи на коронавирус, което е най-високият дневен ръст от началото на пандемията, предаде Ройтерс. Общо страната е регистрирала 90 022 случаи от март досега, със 794-ма починали. Едновременно с това Полша също съобщи за рекорден брой нови заразени с COVID-19 за денонощието - 3003, както и за рекорден брой на смъртните случаи през последните 24 часа - 75, предаде Ройтерс. 

Досега Полша е регистрирала общо 107 319 потвърдени случаи на коронавируса и 2792-ма починали пациенти. Виена се обръща към куриери с велосипеди, за да ускори бавното тестване за COVID-19. Австрийската столица ще използва близо 300 куриери с колела, за да разнасят тестовете за COVID-19 на гражданите до лабораториите, на фона на критики, че градът е реагирал прекалено бавно на увеличението на случаите. Куриерите ще посещават хора, за които има съмнения, че може да са болни, и ще обясняват на хората как да си направят тест, който включва просто правене на гаргара, каза главният здравен инспектор на Виена Петер Хакер на пресконференция. Досега градът разчиташе на професионални здравни работници, които вземаха проби от носа. Очаква се куриерите да превозват по най-малко 1000 проби дневно с велосипеди или електрически мотопеди, близо една шеста от правените тестове за коронавирус в града за денонощие. Във Великобритания се оформи голямо огнище на COVID-19 в Нортъмбрийския университет в Североизточна Англия. Най-малко 770 студенти са с положителен тест за вируса.

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Етикети