Това коментира депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов, след около седмица разгорещени дискусии из социалните мрежи по темата.


"Факт е, че 2 милиона българи емигрираха и изоставиха родителите си тук. Не са ги завели в Германия или в Америка. Трябва останалите да ги храним. Това променя драстично съотношението между работещи и пенсионери. Така неизбежно става да се вдигне пенсионната възраст, за да се оправи това съотношение", обясни депутатът.


Не може 1 работещ да храни 1 пенсионер, както е приблизително сега. Минимумът, за да съществува изобщо системата е 2 работещи на 1 пенсионер. Ако емигрантите не бяха избягали, сега точно това щяхме да имаме 2:1.


Но те не са тук и в момента 1,07 работещи хранят 1 пенсионер. НОИ е във фактически фалит.


Няма друг начин, освен драстично да вдигнем пенсионната възраст и така да намалим броя на пенсионерите, добави известният също и като Лъчо Мозъка.


"Колежката Павлова също е права. Ако емигрантите започнат да пращат пари на НОИ, това ще позволи вдигане на пенсиите. Но иначе няма от къде", заключи специалистът по пенсионно дело, който иначе по образование е доктор.
При средна продължителност на живота 74 години, ако се пенсионираме на 72, ще имаме само 2 години заслужен отдих. Това все пак е по-добре от идеята за 75, лансирана преди дни от Бойко Борисов.

Източник:ovtzanews
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации