Езикът е един от индикаторите на здравето. По неговото състояние може да се диагностират някои болести в най-ранни стадии. Промяната на цвета му почти винаги показва, че в организма има някакъв проблем. Бялото вещество, което се появява на езика, е признак на кандидоза. Гъбичката кандида се среща често, но при повечето хора се държи „миролюбиво”. Развитие на кандидоза могат да провокират отслабеният имунитет, хроничните болести, хормоналните нарушения и дефицитът на някои витамини.

Освен налеп инфекцията предизвиква болка в гърлото, гадене и загуба на апетит.

Жълтият цвят на езика говори за прекомерно количество бактерии в устата. Ако налепът се събира в средата и „пълзи” настрани – това е нормално. Но ако целият език е обхванат - възможно е да става дума за проблеми със стомашно-чревния тракт. Често такъв симптом разкрива начален стадий на гастрит, когато болестта още не тревожи пациента. Цветът на езика се променя след хранене, сън, заради някои лекарства или под въздействие на тютюнопушене. Ето защо е най-добре той да се оглежда сутрин, преди миене на зъбите.


Малиновият език и яркочервеният обрив обикновено разкриват скарлатина. Тази болест се съпровожда от температура до 39 градуса, гнойни налепи на сливиците, главоболие и повдигане. Нужна е спешна медицинска помощ.


Понякога отклоненията във формата на езика се срещат при абсолютно здрави хора по рождение. Но ако по-рано нищо подобно не е имало, незабавно повикайте спешна помощ – това е признак за инсулт. Поради нарушението на кръвообращението в мозъка езикът се изкривява и увисва странично. Твърде уголеменият език понякога може да говори и за амилоидоза - рядко заболяване поради затруднения на белтъчната обмяна. Езикът става много голям и почти не може да се побере в устата. Болестта може да навреди на вътрешните органи – бъбреците, червата, черния дроб и сърцето.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации