Президентът Румен Радев подписа указ, с който забранява за следващите 6 месеца “безразборното увеличаване на цени”.

Указът също отменя всички увеличения от м.май насам.

“Произволното раздуване на всякакви цени застрашава икономиката и буквално живота на хората. Това е въпрос на национална сигурност и президентът има правомощия да се намеси” – обясни Радев.

Указът е задължителен за всички по-ниски държавни органи, вкл.КЕВР и правителството.

Изрично се свалят цените на тока, водата, местните данъци, горивата, както и застраховката “Гражданска отговорност”, до нивата преди спекулативното и поскъпване.

По принцип в пазарна икономика държавата не може да се меси в ценообразуването, но “националната сигурност” се счита за извънредно обстоятелство и тогава е позволено.

“Управляващите могат да отменят този указ с нарочен закон, или през конституционния съд, където имат мнозинство. Но дали ще стане зависи от подкрепата на народа. Ако той застане зад указа, никой няма да посмее да му посегне...” – обясни още в мотивите си Радев.

“Монополите трябва да спрат да властват над обществото. Работа не институциите е да се борят с тях, а не да се съюзяват срещу народа, както се случва в момента...”  – категоричен е държавният глава.

*Нашата редакция не носи отговорност за истинноста на написаното!
Източник:4udoslav.writeas.com
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

1 коментар:

  1. Подкрепяме тази инициатива от страна на президента, макар позакъсняла.

    ОтговорИзтриване

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации