Да се разберат северокорейците е трудно. Ако някой се опита, сигурно ще осъзнае, че в Азия човешкият живот не струва много. Между другото - именно това е обратната страна на будизма, за която европейците не се замислят. Макар и северокорейците да са официално атеисти, в миналото са били най-близо до будизма.  Обезличаване на тълпата пред всемогъщата държава и способността да отдадеш живота си в името на целите, определени от правителството - това са характерните черти на жителите на Северна Корея.  За да разберете по-добре условията, в които живее местното население, трябва да знаете няколко факта за Северна Корея.

1. Календарното време в КНДР се води от раждането на Ким Ир Сен, а не по Исус Христос. Затова в момента в тази държава е 105-та година. 

2. Според официалната му биография първият президент на Северна Корея Ким Ир Сен бил роден на вулкан под двойна дъга, като при това в този момент на небето се родила нова звезда. Във Северна Корея се смята, че той е бил "богоподобен подарък от небето". В биографията му още пише, че се научил да ходи три седмици след раждането си. 

3. Вместо Коледа в КНДР на 24 декември отбелязват денят на раждането на Ким Чен Ир, предишният северокорейски лидер. А пък вместо Свети се чества рожденият ден на генерала, който е на 16-ти февруари.

4. В Северна Корея и досега има публични наказания.

5. В Северна Корея е въведена шестдневна работна седмица, а в неделя обитателите на страната трябва да се занимават с доброволен труд за благото на страната. Затова и там почивен ден на практика няма. 

6. Съдените за различни престъпления севернокорейци изтърпяват наказанието си заедно с цялото семейство - т. нар. "наказание до три поколения". Ако през време на наказанието се раждат деца, две следващи поколения са обречени да прекарат живота си в затвора.

7. От 1996 г. на жените в КНДР е забранено да карат велосипед, тъй като полата трябва да покрива непрестанно коленете, а на дамите там не е позволено да носят панталони. 

8. Севернокорейците са длъжни да регистрират телевизорите си в компенетните органи. Има само три канала за гледане. За да не се съблазняват да гледат нещо друго, въпросните компетентни органи запечатват управлението на телевизорите или направо блокират настройките. 

9. Дори и в собственото си жилище те нямат право да изключват правителственото радио. Могат само да намалят малко звука на приемника. В страната има специални отряди, които следят дали някой не слуша забранени радиопредавания. Това престъпление там се наказва със смърт.

10. КНДР харчи около 30% от бюджета си за поддръжка на военната си мощ. При това в средата на 90-те години хиляди севернокорейци умряха от глад.

11. Севернокорейците могат да носят само къси прически. Утвърдени са 28 типа подстрижки, одобрени от ръководството на страната: 18 за женсите и 10 - за мъжете.

12. Наредба от ръководството на Северна Корея гласи: В случай на пожар първо от горящото помещение трябва да бъдат изкарани портретите на ръководителите на КНДР и чак тогава да се помисли за хората и останалите вещи вътре.

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Етикети