Чужденците спяха в хотелите на „Балкантурист“, ядяха в ресторантите към тях, пътуваха с автобусите с тази марка.


Едно българско селище ставаше истински град, когато на площада – редом с Партийния дом, се издигаше и хотел „Балкантурист“. Вечер там можеше да бъде открит цветът на младежта, а в банкетната зала – градският елит.


„Балкантурист“ беше като „Макдоналдс“ – всички хотели и ресторанти си приличаха, менютата бяха стандартни, цените – също. Където и да влезеше човек, знаеше, че може да намери кока-кола на цена 0,26, водка по 0,55, а спането ще струва 2,50 лв. Най-много 2,70.


Системата „Балкантурист“ е създадена в далечната 1948 г. Най-напред в обединението влизат национализирани хотели, после започват да се строят нови. Първият балкантуристки хотел в Пловдив е „Република“ – бившето „Молле“.


През 1956 г. отваря врати емблемата на града „Тримонциум“, пет години по-късно – „България“. После идват „Марица“ и „Ленинград“ – ресторантите не ги броим.


Неделчо Иванов, Пловдив/Ретро.бг/

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации