Това е една малка част от думите на зловещия Хъги Уъги, които биха смутили не само децата, а и възрастните.

„Името ми е Хъги Уъги.

Острите ми зъби ще ти пуснат кръв.

Никога не ме наричай грозен.

Прегръщай ме, докато умреш.“

През последните седмици в социалните мрежи се наложи поредната плашеща мода сред малчуганите – героят Хъги Уъги (Huggy Wuggy), който, заради големия интерес, оживя и като плюшена играчка. Призивът на експертите към родителите е да не подценяват рисковете и да следят съдържанието, достъпно за техните отрочета.

Игрите и предизвикателствата, които се разпространяват мълниеносно благодарение на социалните платформи, се нижат едни след други. Сигурно още помните Момо или пък Грани. След тях нашумя сериалът „Игра на калмари“ („Squid Game“), а сега дойде ред на нова притеснителна тенденция – съществото Хъги Уъги и посланията, които изпраща.

На пръв поглед името звучи напълно безобидно. В крайна сметка има и други герои с подобни римувани имена – Чук и Пук например. Страх всява по-скоро крайната цел на играта и смущаващите видеа в интернет пространството.

Добре би било родителите да са запознати с модата, за да се намесят, ако се наложи.Какво е Хъги Уъги всъщност?

Когато чуете Хъги Уъги, вероятно пред очите ви изниква образът на сладко, плюшено мече. Истината е, че това е зловещ герой от компютърна игра, излязла през 2021 г. под името „Poppy Playtime“ и създадена от екипа на MOB Games. Синьото мече изглежда грижовно и мило. Когато отвори уста, ще видите множество заострени зъби. Но не само това всява страх.

Играта „Poppy Playtime“ е поредната, свързана с борбата за оцеляване. Действието се разиграва в изоставена фабрика за играчки. Ужасен експеримент обезобразява Хъги Уъги, но му дава живот, душа и усещания. Играчите имат за задача да разрешават загадки, докато странният син герой ги преследва. Видът му плаши всички, а самият той се усеща нещастен и сам. Понякога доброто в него побеждава, така че Хъги Уъги не е типичният лош герой. Новите части на играта тепърва ще ни разкрият цялата история на миловидното синьо зверче, което плаши всички с острите си зъби.

От къде малчуганите научават за Хъги Уъги?

Много ютюбъри се вдъхновяват и измислят версии на играта, както и различни зловещи песнички, които, макар и да не са насочени към децата, все пак се оказват най-гледани и слушани именно от тях.Директорът на начално училище във Великобритания наскоро изпрати уведомително писмо до всички родители, в което се описва как ученици предлагат прегръдки и, след като им позволят, прошепват зловещи думи в ухото на „жертвата“.

Huggy Wuggy - сензация в Youtube и TikTok

Вероятно, ако детето ви е в начална степен на своето образование, няма достъп до играта „Poppy Playtime“ - тя е с възрастово ограничение 16+. Това обаче не означава, че не може да се запознае с него чрез други платформи като YouTube и TikTok. YouTube каналът предлага родителски контрол, но много директори на британски училища се страхуват, че това не е достатъчно и видеата успяват да преминат през филтъра заради невинно звучащото Хъги Уъги.


Съдържанието на клиповете обаче не е никак безобидно. Някои от по-известните потребители в TikTok измислят свои тематични песни, докато играят на самата игра. Други създават страшни изображения, на които Хъги Уъги е с широко отворена уста и гледа право към нас. Фен съдържанието с Хъги Уъги получава бързо разпространение и се приема абсолютно безкритично от младите последователи. Оригиналната компания MOB Games няма нищо общо с тези видеа, песни, собствени версии.Защо Хъги Уъги притеснява възрастните?

Според директора на начално училище „Deal Parochial“ видеоклиповете разстройват децата.

Представители на неправителствената организация „Common Sense Media“, която дава препоръки за родители, свързани с технологичния напредък и адаптацията на децата им, споделят: „Въпреки че няма прояви на насилие или кървави сцени, навсякъде във фабриката за играчки се виждат пръски кръв. Самата игра също всява ужас, особено в по-малките деца.“ За жалост, също като „Игра на калмари“, Хъги Уъги намери място и на детската площадка.

Директорът на началното училище Джъстин Браун добавя в писмото до родителите: „Самият герой има за цел да подмами останалите. Всички сме свикнали, че прегръдката е жест на топлина и обич. Не и в този случай.“

Какво могат да направят родителите?

Браун моли родителите на своите ученици да бъдат бдителни и още веднъж подчертава, че „това, което гледат, може да ги разстрои и смути.“

След „Игра на калмари“ и предизвикателството Момо от 2019 г., което възроди наболялата тема за киберзаплахите и агресията, възрастните вероятно са се научили да разговарят с децата си и вече знаят какви стъпки да предприемат. Нека припомним.

Образовайте се

Трудно е да сте в час с всяка нова тенденция или приложение онлайн, но експертите призовават да следите отблизо какво прави детето ви в интернет пространството.

Разберете какво мисли детето ви

Задавайте му отворени въпроси и го оставете да ви разкаже със свои думи какво всъщност знае за играта и какво е мнението му за нея. Така ще добиете представа какво се случва в главата му и ще знаете накъде да насочите разговора.

Разговаряйте

Дори и да се окаже, че вашият малчуган вече е запознат с Хъги Уъги и разиграва сцени от играта на детската площадка, не се отказвайте. Напротив. Използвайте момента и му разяснете най-важното. Избягвайте обвинителни изречения и заложете на Аз-изказвания. Бихте могли например да кажете: „Обичам те и се тревожа, че тази игра може да се отрази зле както на теб, така и на приятелите ти. Важно е да се отнасяме към околните с уважение.“ Не позволявайте вашето дете да влезе във виртуална вселена, в която то да бъде жертва на преследване от образи, създадени от детското въображение.

Уверете детето, че може да разчита на вас

Изображенията и посланията в интернет могат да бъдат стряскащи и определено неудачни. Обяснете му, че сте наясно с това и сте винаги насреща, ако пожелае да разговаряте.


За съжаление, копирането на поведението на Хъги Уъги не е първата, вероятно няма да бъде и последната, опасна тенденция сред децата. Откритите разговори са най-добрият начин да помогнете на детето да използва интернет безопасно. Нека да бъдем честни, проблемът между родители и деца се появява, когато няма добър контакт. Противоречиво видео може да предизвика и да задълбочи негативните емоции, които стоят дълбоко под повърхността в детската душа. Точно както е и случаят със самия Хъги.

Източник:https:lifestyle.framar.bg


РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации