„Така е изглеждала социалистическата България няколко години преди края на Източния блок“, с това заглавие излезе изданието Slavorum, чиято тематика е концентрирана върху славянската култура, история, традиции, митология, начин на живот, какво и в популяризиране на славянските страни като туристически дестинации.

Под този титул е публикуван забележителна фотогалерия, пресъздаваща една друга епоха в България, която към момента е спомен, прокрадващ се нагледно само оцелялото материално наследство от соцвремената.

С няколко думи, грубо, изданието припомня действията на България по време на размирните 40те години на миналия век. „По време на Втората световна война до 1944 г. България е действала на страна на Третия райх, като през 1941 г. части от българската армия без предупреждение окупират териториите на Македония и Гърция. На 8 септември 1944 г. Червената армия подкрепя военния преврат в държавата и българите са принудени да сменят страната и да влязат в битки в тяхна полза. На 15 септември 1946 г. след референдум се учредява Народна република България, която се заема с изграждането на социализма. Твърди се, че българите дори са искали да се присъединят към СССР, но поради дълговете и факта, че нямат обща граница, амбицията е била отхвърлена. Но връзката им с Източния блок се оказа толкова тясна, че България стана основен курорт на съветския човек“, пише Slavorum. 

Следват поредица от невиждани снимки, които показват соцтуристическата ни реалност, градоустройство, икономическо развитие и дори… модно. Кадрите с дъх на нафталин всъщност разкриват именно това лице на България, което се визира в текст – страната ни като основна туристическа дестинация. 

Именно заради това след снимките има рязък завой към след социалистическа действителност, в който се посочва, че „днес България все още е приятелски настроена към чуждестранните туристи. Понякога се нарича държава на контрастите, тъй като има както шикозни плажове, така и отлични ски курорти. Страната все още привлича голям брой хора от страните от бившия Съюз, благодарение на относително ниските цени и почти европейско ниво на обслужване. Това е, България!“. С този патос завършва материала. 

Но нека видим фотогалерията, която е представена в подкрепа на титлата „България основен курорт на съветския човек“:


Бар „Вариете“ в Слънчев бряг, 1969 г.


Ресторант „Палма“, Слънчев бряг, 60-те години


Мис Варна – 1965 г.


Конкурс за красова, Златни пясъци, 1974 г.


Мис Черно море – 1989 г.


Ресторант „Фрегата“, Слънчев бряг, 60-те години


Созопол, 60-те години на ХХ век



Китен, 1986 г.


Стюардеса на летището Бургас, 60-те години


Варна, 60-те години на миналия век


София, 1964 г.


София, 70-те години


Кафене в София, 70-те години


Хотел Витоша – Ню Отани, София, 1988 г.


Автогарата в Пампорово, 1987 г.


Витоша, 1978 г.


Винарска изба, София, 60-те години


Автобус „Чавдар“, Ботевград, 1980 г.


Завод „Балкан“, Ловеч, 1980 г.



Камион, произведен в завода в Шумен



Уроци по информатика, Плевен, 1980 г.



Магазин за ел. уреди, 1985 г.



Мавзолеят на Геори Димитров, София, 60-те години



Гвардейци на летище София, 1980 г.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации