Антарктида е разположена около Южния полюс в областта, ограничена от Южната полярна окръжност. Заобиколена е от водите на три океана – Тихи, Атлантически и Индийски и е отдалечена от останалите континенти.

Протокът Дрейк я отделя от най-близко разположения континент – Южна Америка. Заема площ от около 14 млн. кв. км и се нарежда на пето място по големина сред континентите.

Първите изследователи, усетили ледения дъх на континента, са неизвестни ловци на тюлени и китове. От тях няма запазени карти за посетените южни острови.

Едва през 1820 г. Антарктида се разкрива пред погледите на руската експедиция, ръководена от Фадей Белингсхаузен и Ми­хаил Лазарев.

Епична е битката кой пръв да покори Южния географски полюс. Тя се води от двама мъже – норвежеца Руал Амундсен и британеца Робърт Скот, заедно с техните екипи.Съревнованието печели Амундсен, който пръв стига до полюса декември 1911 г.Антарктида е полюсът на студа. Там, в руската станция „Восток“, е измерена най-ниската температура на Земята (-89,2°С), а през 2010 г. чрез сателитни наблюдения в японската станция Купол Фиджи е регистриран абсолютният минимум на Земята (-93,2°С).

Районът на юг от полярната окръжност има особен слънчев режим, с редуване на полярен ден и полярна нощ. През летните месеци (декември, януари), когато е полярният ден, Антарктида получава максимално количество слънчева топлина, но бялата снежно-ледена повърхност подобно на гигантско огледало отразява в Космоса почти 85% от постъпилите слънчеви лъчи. Температурите остават отрицателни.

През зимата (юли, август), когато е полярната нощ, Антарктида не се огрява от слънчевите лъчи и температурите са много ниски. Във вътрешността средните месечни стойности достигат между -60°С и -70°С.

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации