Минималната пенсия да се увеличи на 316,50 лв. от 1 юли 2022 г., като останалите да се вдигнат с 5,5% по швейцарското правило. Това е прогнозата на правителството за ръста на доходите, цитирана в плана за изпълнение на националната стратегия за възрастните хора до 2022 г.


Социалната пенсия за старост ще нарасне до 158,89 лв. от 1 юли 2022 г. Таванът на пенсиите ще остане 1440 лв. През тази година минималната пенсия се вдигна на 300 лв., а останалите ще бъдат увеличени с 5% от юли. Така средната пенсия през тази година ще достигне 438,97 лв.От 1 юли тази година социалната пенсия за старост ще се увеличи от 141,63 лв. на 148,71 лева, пише „24 часа“.


Целта на стратегията е активен и достоен живот на възрастните хора чрез осигуряване на по-добри здравни грижи, включването им в редица обществени каузи, както и ученето през целия живот. Всеки трети българин ще е над 65 г. през 2060 г., като по данни на НСИ в края на 2017 г. хората на и над 65 г. са били 1 481 908, или 21% от населението. За разлика от водещите държави в ЕС, където заетостта в групата 60-64 г. е над 50%, в България е 44,5 на сто при мъжете и 27,3% при жените.


Над 6 млн. лв. ще получат през 2021 г. работодатели да наемат хора над 58 г. по програмата “Помощ за пенсиониране”, предвижда планът. Хората трябва да останат на работа между 3 и 24 месеца, за да съберат стаж за пенсиониране. Фирмите могат да кандидатстват и по други програми, за да наемат хора над 50 г., а държавата ще им плаща част от заплатите, осигуровките и разходите.


По заявки на работодатели държавата ще обучава хора над 50 г. в нови професии, предвижда още планът. Бизнесът обаче трябва да ги наема за поне 6 месеца след обучението. Освен това се предвиждат и дигитални курсове, за да могат по-възрастните безработни да са конкурентни на пазара на труда.


Ще се направят и програми за по-добри условия на работното място, които да са съобразени с възрастта на служителите, като идеята е да се осигурят и повече безплатни прегледи за тях.


По-добри здравни грижи също влизат в плана на държавата в следващите две години. Модернизацията на спешната помощ ще осигури по-добър и навременен достъп до лекари на възрастни в отдалечени села. Държавата вече работи и да осигури стимули за общопрактикуващите лекари, които да се преместят в отдалечени и труднодостъпни райони с концентрация на възрастно население. В плана се припомня, че само за тази година са планиранинад 720 хил. профилактични прегледа на хора над 65 г. За целта държавата е отделила близо 13 млн. лв. Отделно се назначават и медико-диагностични дейности.

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации