Здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви, че сме доволни от постигнатите резултати, които ни дават възможност да проявеним разумна доза оптимизъм, но без никаква доза лекомисие, защото постигнатоте много крехко. Европа е отново в патова ситуация и се готви за трета вълна.

Искам да бъдем готови за тази трета вълна, ако тя изобщо дойде ,у нас със силата, с която върлува в Европа. Португалия в момента е със сериозно изпитание за здравните си власти. Там вече има близо 14 хил. жертви на вируса, като последните две седмици са полонввината от тях. Призовавам българите към разум и спокойствие.

Да бъдат спокоийни, че всички ние мислим за отговорността, която сме поели. Раздвижване има в Софя, на 12-часова база следим всяка едно число, тенденция и във всеки един момент сме готови да предприемем деи?ствия, ако това се наложи.

За 7 дни нозаболелите са близо 2300 българи, а 9932-ма са излекувани. Два пъти повече са излекуваните в сравнение с потвърдените случаи, обяви министърът.

9,9 на 100 хил. е смъртността у нас, което ни отрежда 13-тото място в ЕС. Вътре по области – след силното изсветляване на картата, ситуациата е друга – 8 области са в червената зона, като тази с наи?-висока заболевамост в Кюстендил, наи?-ниска е в Търговище.

Моята прогноза е, че през целия февруари ще имаме постепенно покачване на заболеаваемостта. Два са вариантите – Франция - сравнително бавно нарастване или Поргуталия – пълни болници и поголовна криза. Коя ще изберем зависи от това, дали ще спазваме мерките, обяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Ген. Венцислав Мутафчиийски обяви, че цифрите показват, че има събуждане на вируса в столицата, както и в някои други области. Болниците трябва да са готови за това, което ни очаква. Апелирам към гражданите – това, че са разрешени фитнесите, не ги прави безопасно място. Напратив те са наи?-опасното място.Валят огромен брои? сигнали от граждани, които са стъписани от ситуациата в зимните курорти и по моловете. Това е отговорност на съдържателите на хотелите и на магазините, че не могат да се надвишават определен брои? посетители. Защитните средства освен, че трябва да се носят, те трябва да се носят и правилно.

За около 7 седмици сме достигнали този връх в предишната втора вълна, но изходното ниво е било 35 на 100 хил.- заболяемост. Сега стигхме 113 на 100 хил., нивата, от които тръгваме са доста по-високи. Едва ли имаме 7 седмици, наи?-вероятно имаме три седмици. Смъртността не достигна до никакво плато, тя спадна до 7,9 на 100 хиляди и пак започна да се качва. Така, че колкото и да ми е неприятно да бъда в ролята си на лош вестител, не мога да спестя факти, това е деи?ствителното положение. Въпроси за разхлабване на мерките ще звучат неиздържано, настоя тои?. 

Тестовете за учителите са 22251 – 22206 са отрицателни, 41 са положителните, отчете още здравният министър. Ще се търси и одобрението на родителите, за да тестват и учениците с антигенни тестове, за да се осигури нормалния и спокоен учебен процес, отчете още здравният министър.

В момента България води преговори за допълнителни ваксини, от типа информационна РНК, посочи още проф. Ангелов./Брадва.бг/

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации