Един човек може се зарази повторно с различните варианти на коронавируса, каза проф.  Сорен Хайрабедян


Британският вариант на COVID-19 отдавна е у нас и най-вероятно ще измести циркулиращият в момента коронавирус, но доказването му е сложно и трудоемко. Има вероятност голямата заболеваемост през ноември и декември да се е дължала именно на новия мутант. Трябва да очакваме и други варианти на вируса. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ директорът на Института по биология и имунология на размножаването проф. Сорен Хайрабедян.


„Освен британския, южноафриканския и бразилския вариант на COVID-19 очакваме нови щамове, тъй като самите вируси постоянно мутират. Няма обаче да има рязка промяна в имуногенността на вируса. Мутантите могат да доведат до по-тежко протичане на вируса и до по-бързо разпространение на вируса“, добави той.


„Няма научен коментар и становище, че те ще избягат от ваксината, тъй като става въпрос за единични мутации в самия белтък, с който вирусът влиза в клетката. Това му дава предимство, тъй като промените са такива, че той по-бързо се свързва с мембраната и заразява другите клетки, т.е. ще има повече увреждания в тъканите за кратко време, но миутациите на отделни малки места в белтъка“, обясни имунологът. „Ваксините обаче използват целия белтък. Представете си, че имате пътна отсечка от 1 километър с няколко дупки по пътя! Дължината му се запазва, т.е. на практика показваме на имунната система целия белтък и тя започва да се обучава за него. За да може да избяга вирусът от ваксините, ще мине доста повече време“, добави той.


Може би след година ще има ваксина, която ще включва повече компоненти на вируса, прогнозира проф. Хайрабедян.


Според него е възможно един човек да изкара различните варианти на вируса, но те ще бъдат с по-леки симптоми, ако първият път заразата е прекарана тежко. 


„Вирусът заразява клетките, но има механизъм те да подават сигнал, че са заразени. Тогава клетки на имунната система отиват, правят нещо като скрининг и разпознавайки заразените ги убиват. Това е причина хората със силен имунитет да изкарат инфекцията по-леко и дори безсимптомно“, обясни той. 

Източник:flagman

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации