Преди 1990 г. години България е втора в СВЕТА държава след Япония, която произвежда компютри. Всичките електронни компоненти за компютрите се проектират и произвеждат у нас, включително микропроцесорите и хард дисковете! По онова време в света имаше само ТРИ завода за оптични запаметяващи устройства: 


Един в САЩ, един в Япония и един в Стара Загора (ДЗУ).


Преди 1990 година в в България се произвеждаха компютри, кораби, автоматизирани стругове, електрокари, лагери, перални, асансьори, ЖП вагони и локомотиви, мотоциклети, велосипеди, оптика, измервателни уреди, хладилници, телевизори, обувки, текстил и т.н.


България някога е била 3-та по големина производител на компютри в света.


Друга интересна статистика, по косвени данни през 1989та около 0.2% от домакинствата у нас са имали персонален компютър (възможно е реалното число да е още по-малко). За пример, в САЩ по същото време почти 20% от домакинствата имат персонални компютри, в Германия 7%, Швейцария 7%, Люксембург 3%, Франция 5%, Норвегия 8%, Италия 3%.

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации