Паспорт на руска жрица на любовта

Николай I на практика легализира платената любов в Русия. Според предходни закони тя формално е била забранена, но през 1843 г. е учреден "Лекарско-полицейски комитет", който държи на отчет жриците на любовта.
 

Вместо паспорт са им издавали "заместваща карта", в която са нанасяли данни за медицински прегледи и плащането на държавни такси. През 1844-а излизат и  "Правила за съдържателките на бордеи" и "Правила за публичните жени". 


Николай I (който, между другото е имал няколко известни фаворитки) е бил военен и е разбирал, че на мъжете на дълга изнурителна военна служа им е липсвала женската компания. Човешката природа, според логиката на царя, не бива да бъде изкоренявана, а да се регулира.От 1844 г. "благонадеждни" жени на възраст от 30 до 60 години са можели да отворят бордеи. А да работят в тях са имали право жени на не по-малко от 16 години, или минималната възраст за сключване на брак по онова вре. Съдържателката е била длъжна да се грижи за здравето на живеещи в публичния дом. Лекари редовно са посещавали домовете. Те са пращали жените с явни признаци на "френски болести" в болници, а на здравите са вписвали резултатите от прегледите в картите.


"Маман"-ите са били наказвани за това, че са допускали "жените да стигнат до крайно изтощение заради неумерена употреба". Възможно е било между другото дадена жена да бъде извадена от регистъра на проститутките и да си получи обратно паспорта при следните обстоятелства: ако се омъжи, при определена възраст, ако се разболее или роднини поемат попечителство над нея като се задължат да следят за нравствеността и. 

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации