Габровският карнавал на хумора е карнавал, който се провежда всяка година около 17 май – празника на Габрово, в третата събота на май. В Габрово е наричан Петото годишно време.


Карнавалът се провежда от края на XIX век, когато се прави в събота преди Сирни заговезни. Тогава получава името Олелийня. През 1920-те години в Габрово се провеждат и маскени балове. Тези две събития са предшественика на днешния карнавал на хумора, провеждащ се по централните улици на Габрово. Първото карнавално шествие в този си вид е от 1965 г. Провеждането му е преустановено от 1990 до 1997 г. То е подновено през 1998 г. От 2000 г. Габрово е член на Фондацията на европейските карнавални градове. Всяка година карнавалът има свое мото.


Всяка година в карнавалното шествие се включват хиляди участници от България и чужбина. Традиционно в шествието се включват и представители на побратимения на Габрово белгийски град Аалст. На няколко места по трасето са разположени коментаторски пунктове, от където зрителите получават повече информация за преминаващите в момента участници. Карнавалът завършва с традиционно отрязване на опашката на котка с огромна ножица от кмета на Габрово. Всяка година се правят големи макети на актуални личности и герои от карнавална работилница, включваща четирима художници, двама заварчици и четирима приложници.

                                                                          ВИДЕО:

През фестивалната седмица се провеждат изложби, открити сцени. Провежда се и Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата, организирано от Дом на хумора и сатирата. По време на фестивалната седмица скулптурата на Рачо Ковача се облича с народна носия. Вечерта след карнавалното шествие в Габрово се провежда „Нощ на музеите“

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации