За комунистическата Държавна сигурност (ДС) Вангелия Гущерова, както е цялото име на пророчицата баба Ванга, е била просто една домакиня. Това стана ясно от граничен контролен лист, издаден през 1963 година, който се пази в Комисията по досиетата, пише в. "Телеграф".

Това е единственото, което е останало в масива на ДС.

Документите са съставени от самостоятелния отдел "Задгранична полиция" към ДС. В граничния контролен лист в графата "занятие" е записано, че Ванга е "домакиня". От това малко листче става ясно и друго - рождената дата на пророчицата е 3 октомври 1911 година, а не 31 януари, която и до ден днешен фигурира в Единствената система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението - ЕСГРАОН.

По време на комунистическия режим властта официално никога не е признавала дарбата на пророчицата. Въпреки това през годините е било документирано десетки пъти как представители на комунистическата върхушка и техните роднини посещават Ванга с молба да им подскаже това-онова, къде в личен, къде в професионален план. Разбира се, жив интерес за Народната милиция е представлявало с кого се е срещала ясновидката, какво точно се говори и за кого.  Нищо документиран обаче не е запазено до наши дни от този така наречен интерес. Само пътен талон за пътуване до Белград в тогавашна Югославия, издаден от Окръжното управление на МВР- Благоевград през 1965 година и граничен контролен лист, удостоверяващ, че Ванга е преминала границата при КПП Златарево през 1963 година и няколко дни по-късно се е прибрала отново в България. Предполага се, че тогава Ванга е посетила родната си Струмица, в днешна Северна Македония.

С пътния талон от 1965 година МВР разрешава на Ванга да отиде на гости на малкия си брат Тома Пандев Сурчев. Посочен е и негов адрес в Белград - улица "Шесталичка" номер 52. Пътният талон е издаден два дни, след като пророчицата навършила 54 години, става ясно от документа. В графата, в която трябва да се посочи от кого е придружавана по време на пътуването си Ванга обаче, е празна, въпреки че е била сляпа и не би могла да пътува сама. Гущерова е отпътувала при брат си на 21 октомври и се е върнала 10 дни по-късно. "За най-малкия брат на баба Ванга се знае много малко", разказва автор на поредица за пророчицата.  Тома не е бил семеен. Той е продал къщата си в Струмица и се е преселил в Сърбия./Брадва.бг/
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации