Легендарният подземен бос Васил Илиев е респектирал полицаите с бухалки! Това призна пред в. „България днес“ един от най-старите кръчмари в София – чичо Киро. Той държи малко ресторантче на улица „Будапеща“ в центъра на столицата вече повече от 40 години. Ресторантьорът признава, че често е обслужвал Васко Илиев в своето заведение в годините на ранната демокрация.

Двамата дори се сближили, а чичо Киро, който скоро ще навърши 80 години, още пази спомени за тартора на ВИС-2. Убийството на емблематичния бос на ВИС-2, което до ден днешен остана неразкрито, беше извършено на 25 април 1995 г. Илиев имаше свое прочуто заведение „Мираж“ в столичния квартал „Гоце Делчев“. Ресторантът стана популярен в средата на 90-те години, след като точно пред него беше убит президентът на застрахователната фирма ВИС-2.

„Няколко пъти съм бил в заведението на Васко Илиев „Мираж“. Познаваме се още отпреди това. Познавах много борци. Веднъж сядаме на една маса, ядем, пием и искаме сметката. А сервитьорът ни показва една тъмна маса в дъното и казва: „Шефът е там и каза, че всичко е за негова сметка“. След това Васко дойде и каза: „Отвън ви чака една жигула, качвате се и ще ви закара, където поискате“. Аз тогава все още нямах кола и приех“, разказва чичо Киро. Той няма да забрави как хората на Васко Илиев са респектирали полицаите по онези години.

„Качихме се в жигулата и още след 200 метра ни спряха катаджии. Искат документите, а шофьорът се обърна и извади изпод седалката една огромна бухалка. Каза за кого работи, а полицаят отвърна: „Лека вечер ви пожелавам, момчета!“

„След това шофьорът на Васко ме закара до моята кръчма и го поканих да пие едно уиски, но го питах да няма проблеми след това. Той не се притесни и обърна 3 уискита, даже искаше още, но го отпратих“, припомня опитният ресторантьор. Той разкрива и какво най-много е обичал да поръчва Васко Илиев в неговото заведение.

„Веднъж Васко Илиев дойде с цяла компания в кръчмата. Водеше със себе си и гадже. Направихме им любимите пържоли със сос „Зингара“. Девойката му вика: „На мен от пържоли ми е писнало, не искам“. Тогава Васко я накара насила да пробва и тя остана очарована от храната. Искаше още. Оставиха огромен бакшиш“, споделя чичо Киро. Тайният кръчмар на Васко Илиев не е забравил и годините на рекет.„Веднъж бяха седнали две мутри на една от масите ми.

Единият ми вика: 

„Искаме по 500 марки на месец да те пазим“! Отвърнах им: „От какво ще ме пазите, от забременяване ли“. Уговорихме се да минат след няколко дни да се разберем. На третия ден дойдоха. Питат: „Какво става?“. „Готово, всичко е уредено“, казах им. Погледнах единия и му казах: „Да те питам, вярно ли, че можеш да носиш 3 дни на бой? Искат да те возят горе на Витоша. На чист въздух“. Питаха ме кой ми е казал това. Показах им лепенката на ВИС-2, която стои в кръчмата ми. След няколко дни минават покрай мен с беемвето, свиркат ми с клаксона и ме поздравяват все едно сме приятели от 100 години. Повече не ги видях“, разказва кръчмарят на Васко Илиев. Признава, че често е получавал армагани от него.

„60 килограма ракия докарах лично с бележка от Васко Илиев от винпрома в Кюстендил. Прави се от вилямови круши. Раздадох я без пари и още ме е яд, че не си запазих от нея в избата“, споделя чичо Киро.

Източник:infoburgas.com
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации