Този въпрос разтърси България във вторник, след като стана ясно, че има цели 83 случая на новозаразени в страната. Проверка на ПИК установи, че това е вторият най-висок брой на нови случаи след пика по време на великденските празници. 

Статистиката ясно показва, че този рекорд представлява своеобразен втори пик на заразата от началото на пандемията у нас. Световната здравна организация във вторник също алармира, че ситуацията в света се влошава след разхлабване на мерките в много страни. Експертите призоваха държавите с активни случаи да не бързат с отмяна на строгите правила, за да не се стигне до нов бум на заразата.

Това се случи преди седмица в Северна Македония, където се наложи правителството светкавично да върне част от мерките заради бърз скок на случаите след падане на забраните.

Същият сценарий сега се разиграва у нас. Две седмици след отварянето на детските градини и ресторантите на закрито огнищата на заразата пламват и растат лавинообразно. Такива вече има в Сърница, Доспат, Сливен и Шумен.

В София пък коронавирусът циркулира напълно свободно и дори не може да бъде локализиран, а случаите остават най-много. Новите 83 случая са втори рекорд чак от 24 април. Тогава заразените за 24 часа бяха 90. Последва спад надолу с 63 новозаразени на 25 април и 58 на 27 април. Оттогава насам случаите са под 40 и паднаха дори под 20 за денонощие в края на май.

Тенденцията нагоре започна да се отчита веднага след отхлабване на мерките от 1 юни, когато се отвориха детските градини, ресторантите, залите и спортните тренировки на закрито. На тази дата у нас са отчетени едва 6 случая и качването започва още от следващия ден. На 2 юни има 19 заразени от 1220 проби, а на трети са вече 22 от 1347 изследвани. На 6 юни има вече 41 новозаразени от 1406 проби, а на следващия 7-и са 43 случая от само 816 теста.

През уикенда, когато се правят по-малко изследвания и имаше само 427 проби в неделя, бяха открити 16 случая. Така се стигна до бума от понеделник, когато са направени 1406 проби и цели 83 от тях са положителни./Пик/
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации