След 1989 г. под диктовката на западните сили страни членки на НАТО България започва снемането от въоръжение на 400 бойни самолета, за да остане днес с 15, и затваря 9 авиобази. Днес трябва да създаваме отново военен потенциал, с който да гарантираме сигурността на държавата.

Това пише в анализ през 2014 г. Боян Аспарухов за ТВ Алфа
„Тъй като България е член­ка на НАТО, изграждането и развитието на Въоръжени­те сили на Р. България се ос­новава на няколко принципа, които се възприемат от по­литиците и военните като базови. Първият е ИНТЕГРА­ЦИЯ.

Има се предвид инте­грацията на силите на НАТО и на ЕС. Или принципът на­шите бойни формирования, цели, задачи и способности на въоръжените сили да са уед­наквят с тези на НАТО. Това е превърнато във водещ принцип.

Според този водещ принцип ИНТЕГРАЦИЯТА, бой­ните ни самолети, които са руски, трябва да се сменят със западни. Интеграцията на въоръжените ни сили не може да стане, докато имаме бойни изтребители МиГ 29 и МиГ 21. Те трябва да бъдат изведени от строя и под­менени със западна техника. Така както бяха изведени от строя двете модификации МиГ 23 през 2003 г.

Те бяха изведени, за да се интегри­раме, но не бяха подменени с нови, защото България няма пари за нови. За това пък сме членка на НАТО.

През 1998 г. бяха затворени 4 авиобази на територията на Бълга­рия, за да се интегрираме в НАТО. В Габровница, Балчик, Узунджово и Щръклево. Две години по-късно е затворена и авиобазата в Стара Загора.
През 2001 г. затварят врати авиобазите в Добрич, Равнец и Чешнегирово. През 2003 г. е затворена и авиобазата в Доброславци.
9 авиобази са закрити у нас в рамките на 5 години,
за да може да се ин­тегрираме с НАТО.

Според Стратегическата концеп­ция за отбраната и сигур­ността на страните членки на НАТО, приета в Лисабон, изграждането и развитие­то на Въоръжените сили на Република България е създа­ване на военен потенциал за гарантиране на сигурността на държавата.
България днес разполага с 15 изтребител Миг 29. От тях летят само 8. 14 щурмови са­молета СУ – 25. От тях само три са в състояние да изле­тят. 12 МиГ – 21, от които не всички летят; 3 транспорт­ни самолета – Спартан. 12 вер­толета Кугър, които нямат бойно оборудване и де факто са беззащитни като гълъбите на мира, както гласеше ше­гата в тези среди. 6 бойни вертолета Ми – 24, от които нито един не лети, защото ги чака генерален ремонт. Авиа­цията ни разполага и с няколко тренировъчни летателни ма­шини. 6 американски хеликоп­тера Бел. 10 учебно трениро­въчни самолета L – 39, като не всички летят. И няколко тренировъчни самолета Пи­латус. Общо Българските ВВС разполагат с не повече от 15 – 20 бойни самолета, чиято подмяна стои на дневен ред повече от 10 години.

Само за сравнение:

През 80- те години Българските ВВС разполагат с:
224 МиГ – 21
90 – МиГ 23
4 МиГ – 25
22 МиГ – 29
23 СУ- 22
31 СУ – 25
или общо 400 бойни самолета.

Към тях трябва да добавим и 44 бойни хеликоптера Ми-24 и 18 Ми- 8.
Съгласно Конституцията на Р. България чл. 9 постано­вява, че „въоръжените сили гарантират суверенитета, сигурността и независимост­та на страната и защитават нейната териториална ця­лост“.
Сами може да преце­ните как 400 бойни самолета преди 1989 г. са гарантирали сигурността и защитата на територията ни и как днес 15 бойни самолета я гарантират. Както и да го правят, факт е, че това е равносметката от реформата, модернизацията и трансформацията на авиа­цията у нас.“

Анализаторът коментира още:

Западът призна руската техника, ние не
Дадохме половин милиард $ за 12 хеликоптера. Днес летят само 2 от тях
Пренебрегваме изгодната руска оферта и се набутваме със стара техника от Запад
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Етикети