Резиденцията на Тодор Живков край Сандански цъфти като хотел, вилата му в Банкя е свърталище на клошари, а тази край Русе – ВИП старчески дом

Само за последните 25 години от управлението си Тодор Живков успява да построи цели 21 държавни резиденции. Докато част от тях към днешни дни пустеят, разграбени, потрошени и потънали в бурени, други са притежание на мастити бизнесмени, а трети са се превърнали в хотели.

Такъв е случаят с едно от любимите места за отдих на Тато – резиденция „Св. Врач“, която се намира над китното санданско село Поленица. Към момента тя действа като тризвезден хотел, а навремето е била луксозна резиденция за партийната и държавна върхушка.Справка с ценовата листа показва, че всеки желаещ да нощува в двойна стая там може да си го позволи срещу 110 лв. на вечер. За 125 лв. пък може да си наеме по-просторен апартамент. Това обаче не е върхът на лукса. Бившата Тодор-Живкова резиденция разполага с вицепрезидентски апартамент с 3 спални, който струва 382 лв. на нощ, както и с няколко президентски такива. Нощувката в този с 5 спални, в който се твърди, че е отсядал бившият Първи, възлиза на 650 лв., в този с 4 – 550 лв., с 3 – 425 лв., а в този с 2 спални – 300 лева. В тези суми освен спането влизат закуската, използването на закрит плувен басейн, джакузи и охраняем паркинг.

Що се отнася до интериора, почти нищо в него не е променено от времената, в които самият Тодор Живков е ходил да отмаря там. Общите части – фоайетата и цялата посрещаща част на резиденцията, решена на няколко нива и ориентирана към парка, са декорирани по начина, по който са били направени и покоите на някогашните величия. Дебели ламперии, много мрамор, пищни полилеи и лампи, типичната мека мебел с разлети дръжки, каквато Тато е имал и в дома си, могат да бъдат видени навсякъде, а по-голям интерес към почивката със соц привкус проявявали по-скоро руските туристи, отколкото българските.

Далеч по-тъжна е съдбата на емблематичната резиденция на Живков в Банкя. Постройката, в която бившият Първи научава, че Москва иска да го свали, е запустяла от години, а в момента нейни обитатели са клошарите от цялата област и жриците на любовта, които водели клиентите си там, за да не ги тормозят полицаите, разказват местни хора.В Банкя Тато заживява след смъртта на дъщеря си Людмила до падането си от власт през 1989 г., след което се премества при внучка си Жени на ул. „Секвоя“ в „Бояна“. В годините, в които Тодор Живков обитавал двуетажната вила в курортното градче, там рядко идвали други хора освен охраната, камериерките, готвачите, медицинската сестра Ани Младенова, лекуващият му лекар и съветниците му. Днес постройката е в окаян вид, всичко е изтърбушено, откраднати са дори дръжките на вратите, пантите, а хора, които са си строяли вили, си отмъквали материали, които не били пестени през 70-те години, когато било предвидено сградата да бъде правителствен балнеосанаториум.

Впоследствие Тодор Живков си харесал вилата в Банкя за лична резиденция, защото не искал да се връща в „Бояна“, която му напомняла за Людмила.Случки с криминални нотки витаят около друга знакова резиденция на Живков – разположената насред природен парк Витоша „Аглика“. Доскоро тя бе обитавана от получилия 11 обвинения хазартен бос Васил Божков, а след спецакциите срещу него от МВР разпространиха снимки от вътрешността на резиденцията, от които се вижда, че автентичността й е запазена. Години назад, по време на приватизацията, въпросното имение е било собственост на фирма, свързвана с убития впоследствие банкер Емил Кюлев. През 2015 г. обаче резиденция „Аглика“ е пусната в продажба на колосално високата цена от 2 700 000 евро, срещу която Васил Божков успява да я придобие.Като ВИП старчески дом от 2015 г. насам функционира резиденция „Липник“, намираща се край Русе. Преди 5 години новите собственици превърнали част от емблематичния имот в луксозен дом за възрастни. Къщата в гората вече носи името „Да заживеем заедно“, заимствано от нашумелия неотдавна френски филм „А защо да не живеем заедно?“. Срещу базова цена от 1200 лева на месец в „Липник“ пенсионерите могат да живеят сред природата, потопени в комфорта, създаден от Бай Тошо.


Мистериозни смъртни случаи се свързват с друга култова резиденция, където Тато съхранявал личната си винена колекция, а именно „Старата изба-Първенец“.

Преди по-малко от година се спомина дългогодишният й собственик – пловдивският бизнесмен Иван Панчев, който се отказа да стопанисва винарната малко преди смъртта си заради натрупани задължения, след което тя бе пусната на търг за публична продан и купена за 3,5 млн. лева. „Старата изба-Първенец“ е построена в края на XIX век, а по време на социализма е превърната в резиденция на Тодор Живков, който там държал специалната си селекция вина. Впоследствие имотът е реституиран и негов собственик става Димитър Мишев. През 90-те години той бе открит мъртъв, като около смъртта му още витаят различни хипотези.

Източник:Ретро.бг
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации