Правителството предлага на Народното събрание да бъде обявено извънредно положение в България във връзка с коронавируса, съобщи премиерът Бойко Борисов на среднощното заседание на Министерския съвет.

Предложението е по чл. 84., т. 12 от Конституцията, която гласи: Народното събрание обявява военно или друго извънредно положение върху цялата територия на страната или върху част от нея по предложение на президента или на Министерския съвет.

Това означава да се даде възможност да бъдат затваряни училища, детски градини, университети, спортни събития, конференции, игрални зали, уточни Борисов,съобщава offnews

Министерството на външните работи постоянно трябва да информира на сайта си за забрана за пътувания от България към определени страни, засегнати от COVID-19. Министерството на здравеопазването от своя страна трябва да обяви от кои страни няма да може да се влиза в България, обяви министър-председателят.

Борисов предложи да има поне 5000 лева глоба за този, който не спазва карантината при заболяването:

"Да се мобилизираме, да спазим процедурата, но тези, които не спазват процедурата, да дадем правомощия на МВР, на службите, да ги задържи и да ги задължи да спазват забраната".

Не се затварят ресторантите, защото има много домакини, които не готвят, но барове и дискотеки трябва да се затворят незабавно, защото там се движат хората, потят се и подскачат, коментира премиерът.

Ще има проблем с погребалните агенции, защото близките на загиналите от коронавирус също са под карантина и телата на починалите са в хладилни камери, каза още Борисов.

Законодателни промени

Част от мерките срещу разпространението на коронавируса включват и законодателни промени, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев.

Ние имаме нужда да ограничим пътуванията на български граждани до държавите, в които има интензивно разпространение на вируса, както и пътуванията от такива държави до
България. Втората основна тема е необходимостта от по-строго спазване на социална дистанция и карантина - ще е необходимо оформяне на много по-категорични санкционни режими, които да включват глоби, спиране на социални плащания за лица, които не спазват карантина, уточни Дончев.

Болничните легла

По време на извънредното заседание бе отбелязано, че в България болничните легла са общо 53 173 броя, като от тях 2063 са за интензивно лечение.

"Осигуреността с болнични легла в страната ни е над средната за Европейския съюз – у нас тя е 759.6 на всеки 100 000 души, а в ЕС - 504.3 на 100 000 души. За сравнение – по този показател Германия заема първо място в ЕС - с 800.2 легла на 100 000 души от населението, а в Швеция осигуреността е най-ниска - 222.5 на сто хил." - твърдят от правителствената пресслужба.

"България е на първо място в целия Европейски съюз по осигуреност с легла за активно лечение - 616.8 на всеки сто хиляди от населението, след нас се нарежда Германия - с 601.5 на сто хил., като средната стойност за ЕС по този показател е 372.2 на сто хил.", обявиха от Националния оперативен щаб по време на извънредното заседание.

У нас има общо 21 клиники за интензивно лечение, от които 20 са клиники по анестезиология, реанимация и интензивно лечение.

Отделенията за интензивно лечение в страната са 277, от които 177 са отделения за анестезиология и интензивно лечение.

Източник:offnews.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации