В броя има знаменателна информация –  съвсем кратка за едно събитие с историческо значение. Създаването на Съюза на демократичните сили /СДС/ с председател Желю Желев и секретар Петър Берон. Това са точно 28 дена след 10 ноември. Изброени са партиите и организациите основателки.

Голямо религиозно шествие, начело с Христофор Събев. Честване 80 годишнината от рождението на Вапцаров. Две обемни статии на първа страница за съдбата на БКП от Драгомир Драганов и Румен Попов.


История на вестника:

Вестник „Работническо дело“ е български вестник, орган на ЦК на БКП. Излиза в София от 1927 до 1990 г.

Първоначално излиза като седмичник. Забранен след Деветнайсетомайския преврат, от 1935 до 9 септември 1944 излиза нелегално. През 1938 г., при сливането на БРП и БКП, наследява „Работнически вестник“.

Усилено критикува правителствата на буржоазните партии, пропагандира идеите на БКП, обявява се за приятелски отношения със СССР и против въвличането на България във Втората световна война на страната на Германия. На страниците на „Работническо дело“ е публикувано възванието на Георги Димитров за създаване на Отечествен фронт (ОФ) и платформата на самия ОФ.

След преврата от 9 септември 1944 и последвалото установяване на еднопартийно тоталитарно управление на комунистическата партия, вестникът става основна трибуна за политическата пропаганда на режима.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации