Руският президент Владимир Путин обяви следващата седмица за неработна в страната. Той направи обръщение към гражданите във връзка с разпространението на новия вид коронавирус, в което оляви и мерките за подкрепа на икономиката. Прави впечатление, че сред тях фигурират и специални данъци, един от които засяга лихвите по влоговете. Благодарение на предварително предприетите мерки, засега в страната успяват да удържат разпространението на заболяването, подчерта той.

Но Русия не е в състояние да се изолира от заплахата дори и само поради географското си положение. Онова, което може да се направи, е да се работи професионално и организирано, като не се забравя, че основният приоритет е здравето и живота на гражданите. Във връзка с това, правителството е набелязало някои конкретни мерки, които следва да бъдат осъществени в близките дни. Референдумът за промените в Конституцията ще бъде отложен за по-късна дата. Всенародното гласуване трябваше да се състои на 22 април, но обстановката с COVID-19 налага преместването му за по-късен срок. Новата дата ще бъде определена в зависимост от ситуацията в страната и отделните региони и след като бъде изслушано мнението на лекари и специалисти. В момента най-важното е да се предотврати заплахата от бързо разпространение на болестта. Следващата седмица ще бъде неработна, като бъдат запазени заплатите на работниците и служителите. Ще работят само магазините, аптеките, медицинските учреждения, банките, транспортните фирми, както и органите на властта. Путин призова гражданите да спазват препоръките на компетентните институции, за да предотвратят разпространението на вируса. Той ги посъветва да си останат по домовете, независимо от удължените почивни дни.

Спирайки се на социално-икономическите мерки, които държавата смята да предприеме, за да запази доходите и работните места на заетите, както и в подкрепа на малкия и среден бизнес, държавният глава заяви, че ще бъдат реализирани следните мерки:

1. Всички социални помощи и обезщетения, дължими на гражданите за следващите шест месеца, ще бъдат подновени автоматично, без да се предоставят допълнителни справки. Например, ако едно семейство има право на обезщетения за комунално-битови услуги, няма да е необходимо да доказва дохода си, за да получи такава помощ.

2. Ще бъдат подпомогнати семействата с деца. От април в продължение на 3 месеца всички семейства, които получават детски надбавки, ще получават допълнително по 5 000 рубли за всяко дете на възраст до 3 г. включително. Тази помощ е особено необходима, тъй като децата сега не могат да посещават ясли и детски градини и някой трябва да се грижи за тях.

3. Подкрепа за болните и безработните – до края на годината ще бъде установена нова база за изплащане на болнични, като тя бъде не по-ниска от размера на месечната заплата. Обезщетението за безработица ще бъде увеличено от 8 000 на 12 130 рубли на месец (до нивото на минималната работна заплата).

4. По отношение кредитите на гражданите да бъде въведена „ваканция“ за изплащането както на потребителски, така и на ипотечни кредити. Ако доходът на човек е спаднал с повече от 30 % заради кризата с коронавируса, той трябва да може временно да преустанови обслужването на дълга си без каквито и да било сакнции. Банките следва да предложат подобен механизъм и по отношение кредитите на частните предприемачи

5. Държавата ще окаже подкрепа на малкия и средния бизнес, които търпят големи загуби заради пандемията. През следващите 6 месеца ще бъде предоставена отсрочка за плащане на всички данъци, с изключение на ДДС. Малките фирми ще могат да ползват отсрочка за вноските в здравните и социалните фондове. Правителството и Централната банка трябва да предложат и приемат допълнителни мерки за обезпечаване на устойчиво кредитиране на реалния сектор, включително и посредством представянето на държавни гаранции и субсидии. Трябва да бъдат защитени от банкрут компании, оказали се в трудно положение, във връзка с което се въвежда 6-месечен мораториум върху подаването на уведомление за банкрут.

6. Намаляване двойно, до 15% на здравните осигуровки, внасяни от малкия и среден бизнес, за да разполагат фирмите с допълнителни финансови ресурси.

7. Въвежда се 15% данък върху доходите на руски граждани в чужбина или в офшорни територии. Това ще наложи изменения в някои споразумения за избягване на двойното данъчно облагане. Ако съответната държава-партньор не се съгласи на такава промяна, Русия ще напусне едностранно съответното споразумение.

8. Въвежда се данък върху депозити над 1 милион рубли в размер на 13 % върху лихвата. В края на обръщението си Владимир Путин призова сънародниците си към лична отговорност и грижа за здравето и живота на близките, като останат по домовете си и да спазват препоръките на лекарите и на органите на властта, за да бъде минимизиран рискът от разпространение на заразата.

Източник:debati.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации