Последиците от тях се усещат от банки, застрахователи и пенсионни фондове, с други думи - от целия финансов сектор, предупреждава Отмар Исинг

Години наред той следеше от името на паричните власти в Европа финансовите и икономически тенденции в сърцевината на еврозоната, а сега поставя тревожна диагноза - бившият главен икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Отмар Исинг предупреждава за наближаваща криза с „ново измерение“.

„Годините на ниските и отрицателните лихви почти неизбежно карат инвеститорите да поемат рискове в търсенето на възвръщаемост, които не могат да разберат напълно и няма да могат да овладеят, ако тези рискове се появят внезапно“, цитира Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) експерта.

"Това означава, че настоящите цени на много активи не отразяват рисковете, които се крият зад тях", обобщава ситуацията Исинг. Един поглед към борсите показва кои движения притесняват експерта. На германския фондов пазар например водещият индекс Dax регистрира двуцифрен процентен ръст само през текущата година.
Към края на петък най-известният германски бенчмарк е на плюс от цели 25,8 на сто от началото на годината. За последните пет години подобрението е още по-голямо – с цели 38 на сто. Ръстовете на американските индекси са дори по-големи.Например с индекса Nasdaq 100 инвеститорите, които са влезли на пазара преди година, отчичат печалба от около 34 процента. Движения нагоре могат да се видят и при много други класове активи. Дори в бизнеса със златото  тенденцията е възходяща.

Думите на Исинг вероятно ще събудят неприятни спомени у инвеститорите: те са поразително близки до известното предупреждение за „безразсъдна еуфория“, с който термин бившият централен банкер Алън Грийнспан описа риска от образуването на балони по времето, когато беше председател на Фед.



За опитния икономист Исинг причините за сегашния постоянен възход на фондовите борси са очевидни: централните банки, преди всичко ЕЦБ, са се отправили „на опасен път“ с кризисната си политика от 2009 г., казва финансистът пред FAS. Според него се доближаваме до ситуация, при която отрицателните странични ефекти на паричната политика надвишават положителните.

„Последиците от ниските лихви се усещат от банки, застрахователи и пенсионни фондове, с други думи - от целия финансов сектор", предупреждава Исинг. „Първоначалното намерение за насърчаване на банките чрез отрицателните лихви да отпускат повече заеми за стимулиране на икономиката се превърна с времето в точно обратното нещо. Много млади хора с основание са загрижени за това дали при тези обстоятелства ще успеят да се подсигурят за старините си“, казва още специалистът.

Източник: investor.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Етикети