Той се ражда  през 1844г. в село Доган Хисар.
Неговия паметник стои до този на Джузепе Гарибалди в Рим, а в България има 22 негови паметника....

На 06.05.1861г. Гергьовден, когато е на 17 години (още дете) става хайдутин и основава чета след, като вижда как османци са заклали брат му и братовчед му по заповед на местния бей, който не след дълго е ликвидиран от четата.
Няколко месеца по-късно четата вече се превърща в легендарна, след като е спечелила десетки битки и е защитила стотици български семейства!

На 19 години е пленен и хвърлен в затвора в Гелибол, от където бяга, но е заловен и преместен в затвора в Солун. Там е изтезаван за да предаде другарите си, но той не го прави. Османците решават да го преместят от Солун в затвора в Драма, но той успява да избяга!

Помага в битките за Освобождението на Атина, а в Крит рамо до рамо с Гарибалди участва със своята чета в Критското възстание!

Живял е за кратко в Атина, Крит, Марсилия, Рим......
Участвал е в повече от 300 сражения и има 33 рани от огнестрелно и хладно оръжие!
Той е българският революционер, който е спечелил най-много битки за Освобождението на България!
Народът го боготвори, а Левски го цени!
Неговата чета е първата в Историята на България, която има структура на военна дивизия, като през 1873г. четата наброява 500 човека.
През Руско турската Освободителна война четата му се включва в повече от 9 героични боеве в Родопите, като постепенно изтласква турците и създава свободна територия с център, град Марония.

След Освобождението руския император Александър го награждава с ордена за храброст Георгиевски кръст и го дарява с голямо имение от 160000декара в Киевска губерния!

Той е единствения велик, ВЕЛИК Българин, борил се и видял Освобождението, който след Освобождението е хвърлен в затвора от своите братя българи, за които е проливал кръвта си, защото открито е критикувал управлението на Стефан Стамболов !!!

Синът му е екстрадиран от България, имотите му са конфискувани, а при обиск в дома му градоначалникът на Варна Спас Турчев заграбва спестяванията на войводата - 110 акции на стойност 44 000 златни лева и още ценни книжа за около 16 000 златни лева, придобити от продажбата на имението, с които войводата е подсигурил старините си !!!

Хвърлен във варненската тъмница Ичкале, където без капчица уважение към заслугите му за свободата на България е изтезаван и малтретиран най-брутално в продължение на 140 денонощия от джелатите на варненския градоначалник Спас Турчев !!!

Там в затвора става чудо, което го потриса до дъното на душата, турците, срещу които е воювал цял живот, му помагат с каквото могат, за да си стъпи на краката !!!

За него има написани песни и снимани филми, той се казва Петко Киряков, но е по-известен, като Капитан Петко Войвода!

ПОКЛОН ЗА ТОЗИ ВЕЛИК БЪЛГАРИН !!!
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации