Фермерът Венцислав Петков замразява земеделската дейност "до по-хубави времена" и тръгва за Англия със семейството си

Земеделският производител Венцислав Петков, известен като "царя на розовия домат" от Мало Конаре, е взел твърдото решение да напусне за известно време България. Този месец той и съпругата му заминават за Англия, а до края на годината ще вземат и дъщеричката си, която е многократен световен шампион по карате за деца. Фамилията "замразява" мащабната си земеделска дейност и както казва фермерът, "до по-хубави времена",съобщават от marica.bg

Венцислав Петков е наследствен фермер, закърмен със земеделие. Първо завършва „Мениджмънт и бизнес администрация" в американски колеж в България, а след това "Агрономство" в Аграрния университет.

Той инициира първото Сдружение на зеленчукопроизводители от Пазарджишка област с идеята да се възродят старите аграрни традиции в Мало Конаре, което навремето било първенец в региона. По негов пример там се създадоха още няколко сдружения. Преди няколко години той създаде и доскоро бе председател на Националното обединение на младите фермери в България.През 2015 г. Венцислав Петков спечели големия приз на вестник "Марица" "Фермер на Тракия" в раздел "Растениевъдство". Извън пределите на страната се прочу и с патентования от него сорт домати "Розова мечта", с които неведнъж прослави България на престижни международни аграрни изложения във Франция и Германия. В Молдова даже го канеха да направи оранжерия по негов модел, в която да се произвеждат ​малоконарските домати. В образцовото си стопанство често посрещаше чуждестранни делегации от цяла Европа, които оставаха очаровани, а за неговите постижения е писано многократно и в международната преса.

Тази година Венци се радва на богата реколта и добра цена на доматите. Има идея да прави и цех за лютеница от розови домати. Някои ще питат в недоумение: Защо заминава, след като е толкова успешен и перспективен фермер? Зад този успех обаче има огромно разочарование и огорчение, което стопанинът вече трудно преглъща. Години наред преодолява трудностите, които съпътстват земеделския производител в България. С къртовски труд вади качествена продукция с розови домати, за която бе намерил и пазарна ниша в Европа, нещо, с което малко фермери у нас могат да се похвалят. Най-големият му проблем, който е и проблем № 1 на всички стопани, е реализацията на продукцията в България и масираният внос на евтини зеленчуци.

Преди две години той и негови колеги от сдружението получават отказ по проекти по Програмата за развитие на селските райони по мярка 4,1 ​- Инвестиции в земеделските стопанства, и то за формалности​. Това възпрепятства бъдещите му планове за развитие и модернизация на стопанството, но донякъде, защото е кален сам да се бори. Чашата обаче прелива тази пролет, след като се връща от участие на "Зелена седмица" в Берлин, където отново направи фурор с розовите си домати и прослави България. Вместо благодарност, получава незаслужен удар ​от висши аграрни чиновници. Подробности за случая си спестява, но се отказва да развива земеделски бизнес в България. Засега! Заминава с надеждата, но и с убеждението, че моделът за подпомагане на земеделските производители у нас трябва коренно да се промени. В противен случай ще го последват още млади фермери.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации