Цифрите са официални, подадени от работодателите за сезонна заетост. Наетите лица са с 500 души повече от миналата година.

За Actualno.com директорът на „Бюро по труда“ Живко Янакиев поясни още: 

“Недостигът на работна сила в туризма е една от причините тя да се компенсира с внос на работна ръка от чужбина. От наетите това лято, 97 процента са от бившото ОНД, а 77 % са украинци или 1554 човека.

Следват граждани на Беларус, Молдова, Армения, Киргистан и други от ОНД. Има наети хора и от по-далечни далечни държави, но те са единици“. Големият проблем в този процес на наемане на чужди работници е квалификацията.

Повечето работодатели разчитат това да се случи в процеса на работа, като мислят, че липсата на квалификация не е проблем за някои професии. Затова повечето наети чужденци работят като сервитьори на блок маси. Те само зареждат и отсервират и много малко от тях работят с клиенти. Такава е ситуацията и с камериерите - една професия, за която също се смята, че може да се работи без обучение.

„Но за да получиш свидетелство за квалификация за камериер трябва да учиш 600 часа в курсове, за сервитьор 300 часа, така че това са професии и обучението е много полезно“, добавя Живко Янакиев, който следи процеса от много години.

От гледна точка на професионалния състав, това лято най-много са били наетите сервитьори, следвани от камериери, помощник готвачи, работници в кухня и други професии. Има и аниматори – 27 човека, администратори, продавач-консултанти, танцьорки. За Бургаски регион този процес вече е приключил, но за зимните курорти сега започва.

Много от сезонните работници, след приключване на лятото, отиват да работят в зимните ни курорти. Законодателството вече позволява да се удължи техният престой с до 9 месечна заетост. Работодателите могат да направят съответните стъпки в тази посока, ако държат на определени служители и искат да ги задържат.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации