Те бяха мечта за мнозина през социализма, за тях се чакаше ред или се пускаха връзки. Не бяха най-добрите, но други нямаше. И днес мнозина си спомнят с умиление за тях – колите съветско производство.


ГАЗ-13 Чайка С черния си матов лак и сребристата ламперия този автомобил привлича погледите и днес. Той олицетворява представата за лукс от 60-те години на миналия век. Чайка – любимата кола на Никита Хрушчов – е била създадена за нуждите най-вече на висшите представители на съветската номенклатура.


ВАЗ-2101 Лада „Жигули“ ВАЗ 2101 „Жигули“ е първият автомобил, произведен във Волжските автомобилни заводи. За протитип е използван италианският Фиат 124. ВАЗ 2101 е негово лицензирано копие, което бързо печели слава в СССР и страните от Източния блок и се превръща в символ на съветското автомобилостроене. Нито един друг модел на ВАЗ не е произведен в по-голям тираж от Лада 2101.


ГАЗ-А Най-възрастният участник в ралито за ретроавтомобили е тази „газка“, произведена в далечната 1932 година. Наричана гальовно „Газик“, ГАЗ-А е първата кола, пусната в серийно производство в Съветския съюз. Идеята обаче е открадната от Америка: автомобилът е нещо като руски брат-близнак на легендарния модел А на Форд.


ГАЗ-21 „Волга“ Наричат този автомобил още „Мерцедеса на Изтока“. Навремето можеха да си го позволят само представителите на висшата номенклатура. Първият човек, летял в космоса – Юрий Гагарин – също го придобива. За особени заслуги тогавашното съветско ръководство му подарява една черна Волга със салон в небесно синьо.


ЗАЗ 965 „Запорожец“ Запорожец 965 се славеше като най-евтиния автомобил в целия Източен блок. Той е произвеждан серийно от 1960 до 1994 г. в Запорожките автомобилни заводи ЗАЗ (днешна Южна Украйна). От 1967 колата, наричана в България саркастично „сапунерка“, се изнася и в тогавашната ГДР под съкратеното название „Запорож“ или „Запо“.


ГАЗ 20-М „Победа“ В Съветския съюз притежаването на личен автомобил дълго време беше непостижим лукс. През 1965 г. годишното производство достигна 200 хил. бройки. За сравнение: през същата година в Западна Германия са били произведени над 3 милиона автомобила, или 15 пъти повече отколкото в СССР. Затова съветските граждани трябваше да чакат години за кола, пък и да имат много добри връзки.


„Победа“ спорт За разлика от ВАЗ 2101, „Победа“ не е копие на западен автомобил. „Победата“ е изцяло съветска разработка и гордо носи името на великата победа на СССР във Втората световна война. На снимката е показана спортната версия.


Москвич-2140 За образец на този автомобил е послужил Опел Кадет. Първият вариант се произвежда до 1955 г. и се води „Москвич“ 400. Десет години по-късно третото поколение на клонинга на Кадет – моделът 408 – придобива нова физиономия. Около 40% от годишното производство на „Москвич“ се изнася в чужбина, като половината от този износ е предназначен за Запада. Москвичи известно време се сглобяват и в България.

Източник:www.dw.com
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации