Създаден за състезания от ФОРМУЛА 3, изработен през 1973 г. от гимназисти в Михайловград, в Окръжната станция на младите техници! 
Мислим, че това е първият български болид за състезания тип ,,Формула“. А вие? Знаете ли нещо повече за него?

Знаем, че болид е свръхбърз автомобил, пригоден за върхови постижения, главно в скоростта. Този вид коли са известни главно от Формула 1, но не се използват само там.

Освен Формула 1, съществуват и други такива шампионати – Формула 2 и 3. Формула 3 е серия автомобилни състезания, които се провеждат от 1950 г. – точно откогато и Формула 1. За разлика от него обаче, шампионатите могат да се организират от различни страни, стига да се спазват правилата и характеристиките, определени от Международната автомобилна асоциация (ФИА), която регулира и Ф1. Тоест, принципът на организиране тук е нещо като в националните първенства по футбол за клубни отбори.

Що се отнася до скоростта във Ф3, при завоите тя почти достига тази от Ф1, а 3-ката се смята за важна школа и подготовка за бъдещите пилоти във Ф1.

Изглежда, че Формула 3 е била (макар и все пак слабо) известна и в България преди 1990 г., защото вижте на какво се натъкнахме. Този болид открихме на корицата на един брой (3 или 4) на сп. Млад конструктор от 1973 г. Тези младежи около него са гимназисти и са били организирани в Окръжната станция на младите техници (ОСМТ) на Михайловград (дн. Монтана). Те са изработили автомобила. Тъй като в тези Станции на младите техници често младите мозъци са изработвали иновативни и необичайни за страната ни неща, мислим, че това е първият български автомобил болид за състезания ,,Формула“. Изобщо не ни се вярва преди него да са изработвани други такива коли. С`а, то… нали знаете колко много обичаме първите български неща? :)

Остава загадка обаче дали това е било инцидентно или в тогавашна България действително са се провеждали състезания по Ф3. Не знаем и как се казват създателите на Първия български болид, нито характеристиките му, а и какво е станало с него – в списанието нищо не е отбелязано. Мислим обаче, че не е зле по този въпрос да се прегледат  и други периодични издания от този период – напр. Авто-мото. А има и хора, които можем да поразпитаме. Просто сега го намерихме това и решихме да Ви го качим.

Автомобилът е много готин и смятаме, че изнамирането му е истински принос в събирането на историята на българската техника. Кой знае, че такава състезателна кола е изработвана и у нас?

Източник:sandacite.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации