Информационна табелка на асансьора на сградата, в която се намира кабинетът ми, т. е. - ползвам асансьора много често. Днес се спрях и зачетох. Произведен е в ранния социализъм - 1958 година заедно със сградата. И работи.
Добра работа, нали?


Всички асансьори над 30 години са напълно амортизирани, трябва да се направи програма за модернизиране така, че да станат безопасни за хората. Това каза пред БТВ председателят на Българската асансьорна асоциация Валентин Маринков.

В България рядко се виждат коли на 50 години. Положението с асансьорите обаче е трагично, тъй като тези съоръжения изобщо не се ремонтират. Ако се направи модернизация може да влязат пари от ЕС за енергийна ефективност, каза Маринков. Новите съоръжения излизат много по-евтино като разходи за ток. Старите асансьори харчат по пет киловатчаса, а ако бъдат подменени, сметките ще паднат наполовина. В момента около 60 000 асансьора са в трагично състояние.

Според Маринков парите може да се поемат от парите за саниране, както и от кредити, изтеглени от самите обитатели на блоковете. За 10 години може да се изплати нов асансьор, изчисли Маринков. Според главния секретар на Асоциацията Илия Златанов в Европа въпросът е решен с безлихвен лизинг на собствениците на жилищата.

В Сърбия има програма за подмяна на 15 000 асансьора. В момента обаче надзорната агенция обслужва фирми за подръжка, все едно един барман да ви черпи цяла нощ и след това да си сложи фуражката на катаджия и да ви напише акт за алкохол, казва Златанов.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации