вторник, 21 май 2019 г.

Скандално ниски обезщетения за загиналите при автобусната катастрофа край Своге, при която загинаха 20 души. Близки на жертвите са получили по 10 лева от компанията, в която са били застраховани местата в автобуса.

Обезщетения са изплатени на трима от наследниците на загиналите, съобщиха от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

Застрахователят отказва да изплати по големи суми с аргумента, че не са спазени правилата за превоз на пътници. В отворено писмо до премиера и омбудсмана близките на жертвите определят случващото се като "черно петно за цялата държава".

От застрахователната компания коментираха за bTV, че автобусът не е изпълнявал случаен превоз, което е условие, за да платят обезщетение.

Пламен Златанов губи в катастрофата тъста си. Чака месеци, за да получи обезщетение от застрахователя и един ден открива 10 лева в сметката на съпругата си. Роднините са категорични, че ще заведат дело срещу застрахователната компания.

От "Бул инс" обясниха, че автобусът на практика не е извършвал обществен превоз, каквото е изискването на застраховката. Липсват и документи, на базата на които да се плати. Определят случващото се като "шантаж" и добавят, че дори някои документи са били фалшифицирани.

"Плащането означава, че евентуално при липсващи документи ние ще плащаме с парите на други застраховани лица. Пътният лист не покрива маршрута, списъците не са актуални. Не са представени документи, които се изискват по кодекса, за да е ясно, че има обществен превоз. Ние сме убедени в своята правота", каза Стоян Проданов, изпълнителен директор на "Бул Инс".

От Асоциацията на пострадалите при катастрофи коментираха, че ако има нарушения на пътния лист или на други транспортни разпоредби, с това трябва да се заеме "Автомобилна администрация". Не трябва да създава проблем за плащането по валидна полица.

"Естествено, ще се опитат да намерят и под вола теле, само и само да не платят на близките на загиналите", коментира Владимир Тодоров.

Наследниците на загиналите в катастрофата, както и онези, които бяха ранени, не са получили и пари по застраховката "Гражданска отговорност". Тя е към друга компания и за да се стигне до плащане, трябва да има и съдебно решение. По закон застраховката "Злополука" за пътниците е 50 000 лв. за загинал, които се разпределят между неговите наследници.

От Комисията за финансов надзор засега не коментират казуса./брадва.бг/
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
Сподели новината👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

Архив на сайта

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Предоставено от Blogger.