„Аз, Васил Левский, в Карлово роден
от българска майка юнак аз роден
не щях да съм турский и никакъв роб,
същото да гледам и на милият си род.”

Група младежи в Пловдив отново напомниха за святото дело на Апостола на Свободата с призиви из централни места в града

Те трябва да остант там и да не бъдат махани, за да напомнят кои сме

Днес в публичното пространство се търкаля едно тефтерче на героя на нашето време. За много от съвременните българи това, че то показва падението и уродливостта на цялата политическа класа, не прави впечатление. В своето тефтерче пък Апостола написва многозначителното и пророческото „Народе ????”.

Какво се крие зад загадъчния вопъл „Народе????“.Възкликът на Левски от неговото тефтерче. Словесната мълния „Народе????“ обяснява драмата на националноосвободителната борба с всички черни предателства, светли мъченичества, пропадания и възземания. Философията на изключителната веротърпимост, която носи в корените си българският етнос (по обясними исторически причини).

И мистериите на няколко велики древни цивилизации, втъкали мощта и таланта на своите хилядолетни послания във вените на историческата българска кръв. И безумството на храбрите, за които няма власт над оная глава, решила да се отдели от плещите си в името на отечествената кауза. И мъдрото съзерцание, в което може би зрее мъждукащият пламък на съмнението.  Днес се навършват точно 146 години години от обесването на Васил Иванов Кунчев. Едно име останало завинаги в сърцата на изстрадалия и поробен български народ. Днес, група будни младежи пък отново не забравиха за делото и отново оставиха отворен въпросът към всички пловдивчани, а именно да се замислят за посланията на Дякона с едно единствено послание -

"Народе????"

Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски и Апостола на свободата, е един от най-великите българи. Той е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК), български национален герой.

Създадената от Левски Вътрешна революционна организация е основата, на която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-турска война, довеждат до възстановяване на държавата България на европейската карта. На 27 декември 1872 г. е заловен от турската полиция до Къкринското ханче, край Ловеч. На 19 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г. Левски е обесен в околностите на София.

Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешна София, където е издигнат негов паметник. Всяка година, на тази дата България скърби за Апостола на Свободата и отдава почит пред делото му.

Източник:mediacafe.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации