Сръбското МО официално получи четири изтребителя МиГ-29 от Беларус. Церемонията за това се състоя вчера, 25 февруари 2019 г. в "558-ми авиоремонтен завод" в Барановичи, Беларус.

Самолетите са подарък от страна на беларуското правителство, който бе договорен през миналата пролет, но всички следващи дейности по тях, включително капитално-възстановителен ремонт и подмяна на част от авиониката, както и поставяне на ново навигационно и комуникационно оборудване, ще се финансира от Сърбия.

Работата по четирите машини ще приключи в рамките на 18 месеца, като първите ще са готови преди края на годината. Не се съобщава какви са финансовите параметри на сделката.

На церемонията по предаването присъства сръбският военен министър Александър Вулин, който е заявил, че беларуските МиГ-29 са една на 1/3 от жизнения си цикъл и са много добре поддържани.

Сърбия получи четири беларуски МиГ-29

От разпространените снимки на сръбското МО се вижда, че дарените самолети са четири едноместни МиГ-29 (Изделие 9-13), като на самолетите са нанесени набързо сръбски национални флагове, на мястото на беларуските опознавателни знаци и бордни номера.

С получените от Беларус самолети, сръбските ВВС ще разполагат вече с 14 броя МиГ-29. Четири от тях (три едноместни и една спарка) са оцелели от 16-те доставени по югославско време. Към тях се присъединяват още две спарки и четири едноместни изтребителя, доставени от Русия през 2017 г. На първо време Сърбия планира да ремонтира самолетите и да премина към експлоатация по състояние, както и да обнови авиониката им. На по-следващ етап и ако има достатъчно финанси, се планира по-дълбока модернизация до стандарта СМ или СМТ.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации