12-и януари е денят, в който голямата майсторка на криминални сюжети – Агата Кристи, си отива от този свят.

Книгите ѝ са преведени на 103 езика, а тя самата влиза в Рекордите на Гинес с постижението за най-продаван автор на художествена литература за всички времена.

В чест на кралицата на криминалния роман ви предлагаме любопитни и малко известни факти от нейния пъстър, ексцентричен и доста интересен живот:



Поводът Кристи да посегне към перото и да започне да пише криминални истории е една подхвърлена фраза от страна на сестра й, че не може да го направи. Според нея писането на подобни сюжети изисквало изключителен ум и дарба, които Агата не притежавала. Това я обидило и гордата и амбициозна Агата запретнала ръкави, за да покаже на роднината си, че може да се справи с това предизвикателство. Както и, разбира се, станало.

Писателката е предпочитала да черпи вдъхновение за историите си в едно доста нетипично за подобно интелектуално действие място – в огромната си викторианска баня. Освен това вярвала, че похапването на ябълки по време на писането стимулирало още повече работата на мозъчните ѝ клетки. По-късно спира да пише в банята си, тъй като новите вани на са ѝ харесвали.

Агата Кристи надминава всякакви граници на човешките възможности. Тя издавала по две книги на година, в това число и една, която винаги е била пускана точно преди коледните празници.

Писателката участва в предотвратяването на смъртен случай след смъртта си. Малко дете умирало от неясна болест, която лекарите не могли да диагностицират. Една от сестрите се сетила за книгата ѝ “The Pale Horse”. В нея един от героите бил жертва на отравяне и имал много подобни симптоми като умиращото момиченце. В последния момент сестрата направила изследване на нивата на талий в детето и открила, че те били повече от 10 пъти по-високи от нормалното. След лечение, детето се възстановило, а по-късно станало ясно, че около дома на хлапето са използвани пестициди с опасно съдържание.

Агата Кристи изчезва за 11 дни през 1926 г. Това се случило, непосредствено след като майка ѝ починала и след като разбрала за изневерите на съпруга си – красивият пилот от Кралския корпус Арчибалд Кристи. Писателката изчезва от дома си в нощта на 3 декември 1926 г., а колата ѝ е открита на километри от дома й. В търсенето ѝ се включили 15 хил. доброволци, блатата били пресушени, а полицията подслушвала телефона на съпруга й. 11 дни по-късно Кристи била намерена жива и здрава в хотел в Харъгейт. В него тя се била регистрирана под фамилното име на любовницата на съпруга си – Нийл. До края на живота си Агата Кристи нито веднъж не дала обяснение за случката, която си останала и най-мистериозната в нейния живот.



Агата Кристи се е подвизавала и под тайнствен псевдоним. Кристи публикува 93 романа, 17 пиеси, включително и 6 романтични новели, написани под псевдонима Мери Уестмакот.

Емблематичният герой на писателката - белгийският детектив Еркюл Поаро, е единственият измислен герой, който се е сдобил с некролог в New York Times.

Вторият съпруг на Агата Кристи - Макс Малоуан е бил много известен британски археолог.Писателката обичала да го придружава на разкопки и да му помага като асистент. Когато му споделила, че й се е искало да се беше занимавала с археология като момиче и да знае повече по въпроса, той отговорил: “Не осъзнаваш ли, че в този момент ти знаеш повече за праисторическата керамика от всяка друга жена в Англия?”

Вдъхновител на великата романистка за написването на най-известното й произведение „Убийство в Ориент Експрес“ е бил българин. Името му е Стефан Брашнаров, а срещата между него и британската писателка на криминални романи се състояла именно в Ориент Експрес. Докато Агата пътувала в прословутия влак в посока Истанбул през зимата на 1931 г., придружавана от съпруга си Макс Малоун, в купето влязъл бащата на родните криминалета Стефан Брашнаков. Двамата веднага подхванали разговор, който продължил чак до Пловдив, закъдето пътувал българинът. По това време той работел като репортер, който трябвало да отиде в Града на Тепетата, за да отрази извършено там убийство. Пред писателката той споделил идеята си за бъдещ криминален роман. Преди да се разделят, двамата си разменили адресите. Това поставило началото на една дълга приятелска кореспонденция, която Стефан и Агата поддържали посредством писма до началото на Втората световна война. Не след дълго българинът получил с автограф нейният роман "Убийство в Ориент експрес" и веднага го дал за отпечатване в един от вестникарските подлистници. Самият Брашнаков пише и издава многоброй малки криминални книжки под псевдоним Бижу Полино. Издал само една книга със собственото си име, която описвал на Агата Кристи, докато двамата пътували в Ориент Експерс.

Източник:dunavmost
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Етикети