Откритието е станало случайно, докато са се опитвали да разработят по-добри нано жици, които се използват при традиционните батерии.

Нано жиците са много добри проводници и имат голяма повърхност върху която може да се събират електрони. В същото време обаче те са изключително крехки и обикновено се развалят след няколко зареждания.Изследователите, работещи заедно със студентката Мия Ле Тай по нейната докторантура, се опитвали да разберат повече за  нано жици направени от злато и  поставени в електролитен гел,

По време на теста Мия Ле Тай и екипът й открили, че разработената от тях батерия има специална характеристика: издържала на около 200 000 презареждания в рамките на три месеца без това да се отразява на качеството й. Това означава, че при нормална употреба, ако бъде поставена в смартфон или лаптоп, батерията ще може  да се зарежда в продължение на 400 години.

„Беше невероятно“, казва Реджиналд Пенър, който оглавява факултета по химия в същия университет. „Обикновено подобни батерии драстично увреждат качеството си след 5000, 6000 зареждания и стигат най-много до 7000.“

Тъй като златото е много скъпо, в сравнение с други материали, учените търсят негов заместител преди да разработят батериите за пазара. Дали и кога ще можем да ги използваме в телефоните си все още не се знае.

Източник:nationalgeographic
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации