Недоволството е породено от тежката икономическа ситуация, фалитите на банки и хиперинфлацията. БСП прави опит да сформира ново правителство начело с Николай Добрев /на снимката/.

При този четвърти фалит при управлението на столетницата (предишните три фалита са при Живков – 1960 г., 1977 г. и 1989 г.) хиляди недоволни и гневни българи блокират парламента и депутатите от БСП в него. Вечерта полицията и части на вътрешни войски със сила разпръскват демонстрантите, десетки от които са ранени, сред тях и някои депутати от опозицията (СДС). След разгонването на демонстрантите депутатите от БСП са изведени от полицейски кордон.

Силовата акция обаче още повече нагнетява общественото недоволство и протестите продължават с пълна сила. Новоизбраният президент Петър Стоянов връчва мандат на БСП за съставяне на ново правителство. На 4 февруари 1997 г. номинирания от столетницата за премиер Николай Добрев връща мандата за съставяне на правителство и политическите сили постигат споразумение за провеждане на предсрочни избори, проведени на 19 април 1997 г., на които ОДС печели мнозинство.

Източник:ФБ-страница:Исторически дневник
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации