четвъртък, 20 септември 2018 г.

На 20 септември, баскетболният свят в България загуби един от доайените си. На 86-годишна възраст в София почина Васил Пелтеков.

До последните си дни Пелтеков милееше и дишаше с любимия си баскетбол. Той беше дългогодишен член на Етичната комисия на БФБаскетбол, а също - член на Дисциплинарно административния съвет на НБЛ до средата на миналия сезон. За работата си в лигата през януари получи и почетен плакет от ръководството на елитното ни първенство.

От 1957 г. до 1993 г. Пелтеков работи като преподавател и дългогодишен завеждащ сектор „Баскетбол“ във ВИФ „Георги Димитров“ и НСА. Като треньор извежда студентските отбори до 15 титли на страната. Помощник-треньор е на женския тим на България, който печели световната студентска титла на Универсиадата в София през 1961 г.

Участва в написването на три учебника и на пет самостоятелни методически ръководства по баскетбол. Съдия и комисар „републиканска категория“ (1955-1992). Директор на юношеска школа по баскетбол в Гоце Делчев (1955/1956), треньор на всички възрастови групи в клуба на Пирин Гоце Делчев. В продължение на 25 години е треньор на мъжкия студентски отбор на ВИФ и НСА – в А група, Б група и студентското първенство. С отбора на ВИФ е носител на Купата за спортсменство през 1972 г. Работи като помощник-треньор и в женския тим на Академик София, който участва в евротурнирите.

Преподавател в университета в Алжир (1979-1982) и дългогодишен член на Треньорския съвет и Комисията за деца и юноши към федерацията по баскетбол. Регионален представител на федерацията за район „Витоша“ (2004-2011).

Източник:БЛИЦ
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
Сподели новината👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

Архив на сайта

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Предоставено от Blogger.