вторник, 27 март 2018 г.

България е щяла да получи свобода и човешки права и без Руско-турската псевдо-освободителна война. Руската окупация реално постига обратните цели и разпокъсва страната.


Това коментира във Фейсбуг, министърката на външните работи Екатерина Захариев, в навечерието на посещението на диктатора Ердоган у нас,пише сайтът zeronewsbg

"През 1876 г. се провежда конференция в Цариград на всички велики сили. Основният проблем е "българския въпрос". Без да се пролива кръв, великите сили се договарят за създаване на 2 български автономни области.

После султанът проявява още по-голяма щедрост - вместо автономия и свобода само за българите, той издава изцяло нова Конституция, която гарантира правата на всички поданици. Всички хора стават равни, българи на турци, на арменци, на араби.

С това целите на националното освобождение са изпълнени и всички българи са свободни европейски граждани в една държава.

Руската атака от 1877 г. води до кръвопролитна война и накрая - половината българи се оказват извън освободените територии. Страната ни е принудена да води още ред кървави войни за национално обединение, което не е завършено и до днес..."- обясни Захариева.

Тя добави също, че дори самото "освобождение" се дължи на добрата воля на турците.
"Вижте фактите, османците на са разгромени - в четириъгълника Русе-Силистра-Варна-Шумен, има 80 хилядна готова войска, която дори не е мръднала. На юг от Балкана чака Сюлейман паша с 40 хиляди души. Да, не са минали Шипка, но са напълно боеспособни. Османската империя има сили да воюва още години, дори да изтощи Русия и да спечели - подобно на Кримската война. Но султанът разбира, че няма смисъл. Той и без това вече е дал свобода на българите, защо да воюва, за да ги пороби отново?" - убедена е Захариева.

Свързахме се с историци да коментират ситуацита. Те потвърдиха за конференцията от 1876 г. и възможността България да се освободи без война. Но султанът не изпълнява решението, а издава въпросната конституция, известна като "Конституцията на Митхад Паша". Тогавашният Велик везир. Този документ е само на хартия, никога не е спазван и хвърляне на прах в очите. Това се вижда от съдбата на останалите под турска власт българи, както и от другите народи в рамките на империята. Никой никакви права не получава.

След разгрома в Плевен пък военното положение на турците е пълен разгром. Укрепеният четириъгълник край морето изначално е блокиран от руски войски и там нито те, нито турците са можели да водят сериозна война. Всички се решава край Плевен. След това русите преодоляват Балкана през зимата, изненадват турците и стигат с рехава съпротива почти до Цариград. Спрени са от английската флота, влязла в пристанището на турската столица.

Но ако Бойко ще става паша, а ние - отново поданици на султана, тогава трябва да започваме да учим историята на Захариева.

Източник:zeronewsbg.blogspot.bg
Вижте още:
........
Сподели👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

Архив на сайта

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Предоставено от Blogger.

Популярни публикации: