За глад за кадри по родното Черноморие алармира зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов. Трудовите борси още не са стартирали, но отсега е ясно, че кадри няма, а дефицитът на работна ръка се задълбочава. Само за курорта Слънчев бряг не достигат 15 000 работници, съобщи Налбантов.

Хотелиери бясно вдигат заплатите, в опит да привлекат обслужващ персонал за сезона. Всички си дават сметка, че ако не намерят кадри, сезонът е изправен пред тотален провал. Истерията се усеща в стотиците обяви за работа, които пълнят специализираните сайтове. От 2000 до 3000 лева заплати за сервитьорки е обявил собственикът на хотел "Св. Никола", който се намира на първа линия в "Каваците". Дори и там кандидатите не достигат. Обявата не е изолиран случай. Почти всички заведения край морето дават добри пари на келнерите. Обикновено договорите се сключват на минималната работна заплата, върху която се дават и 5% от оборота.

Така доходът на един сервитьор не пада под 1500 лева, при това без да се смятат бакшишите. За такава работа обаче се иска опит, добра визия и поне два чужди езика. Ресторантьори пък трескаво търсят главни готвачи за "ол инклузив", като обещават минимум по 2500 лева месечно. За помощниците в кухнята заплатите тръгват от 1300 нагоре. В елитните ресторанти със свободна консумация пък са готови да плащат по 4000-5000 за опитен шеф-готвач. Сред най-дефицитните кадри са камериерките. За тях се обещават по 800-900 лева, а в по-големите комплекси заплатите скачат и над хилядарката. Вдигнати са и възнагражденията за барманите - над 1000 лв.

Рецепционистите, които до преди две-три години получаваха по 600 лева, сега започват със стартова от 900 лева. Над 800 лева дават работодателите за чистачки и миячки в кухнята. Ръководен персонал също се намира трудно. Поне 20 хотела на юг търсят управители и мениджъри, а заплатите за тях тръгват от 2000 лева. Въпреки че до старта на сезона има повече от три месеца, работодателите бясно търсят персонал отрано.

Цялата статия може да прочетете на сайта на в. "Монитор"

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации