На 14 юли 1941 г. в хода на боевете при Смоленск, за първи път експерименталната Катюша (7 бр.) с командир капитан И.А. Флоров нанася удар по Рудня, а 16 юли по железопътния възел Орша. За няколко секунди са изстреляни 112 реактивни снаряда, които превръщат железопътния възел в огнено море.

Немската артилерия и авиация нанасят бързо ответен удар по позициите на батареята, над които още се стеле димът от залпа на реактивните снаряди, но благодарение на мобилността си, пусковите установки вече са далеч. На следващия ден батареята обстрелва немска преправа през река Оршица, след което веднага се прехвърля към района на гр. Рудня, където обстановката е усложнена след немския пробив и завземането на Ярцево.

Там БМ-13 изстрелват 3 залпа (336 снаряда) по походните колони на противника, след които немците два дни извозват убити и ранени. Изпълняващият длъжността командващ на Западния фронт генерал-лейтенант А. И. Ерьоменко е възхитен от качествата на новото оръжие и препоръчва бързото му пускане в масово производство. Резултатите от огъня са добри, на противника действат морално, силно и материално… Следва да се увеличи производството. Да се формират непрекъснато части, полкове и отделни дивизиони. Огънят на новите РСЗО действително има силен ефект върху противника. Изстрелваните едновременно реактивни снаряди за няколко секунди буквално преорават обстрелваната площ.

ВИДЕО:

Допълнително оглушителният вой, съпровождащ полета им, оказва силно психическо въздействие върху противниковите войници. Тези, които не загиват по време на обстрела, често не са в състояние да оказват съпротива, тъй като са оглушени и деморализирани от воя и взривовете. Част немски войници, напълно дезориентирани и зашеметени от действието на мощните 132-mm снаряди, тичат към руските предни позиции, търсейки спасение.

Източник:www.zarata.info
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации