Никога не е било лесно да си родител. Последната година и епидемията от COVID-19 успяха да разклатят основите на света (такъв, какъвто го познавахме) и да ни подскажат, че може да дойдат и по-лоши времена. Осъзнавам отговорността и гледам да балансирам между моите задължения и това, което тези трудни дни изискват.

Върнах се днес, а дъщеря ми ми подаде този лист. Помолили я да го попълним.

Декларация за съгласие за провеждане на бързи антигенни тестове в училище. Добре, очаквах го, логично решение, ще трябва да минем през това заедно с детето. Готов съм да говоря с нея и да си обясняваме всичко необходимо.

После се отказах. Искате да го попълним и да декларираме?

Не знам пред кого го декларирам това съгласие и какво касае то. Как тогава да го декларирам това съгласие за провеждане на бърз антигенен тест в училище?


На вниманието на този, когото го е грижа за моята декларация

Уважаема госпожо/господине,

днес моята дъщеря ми даде Вашата декларация за попълване. Искате моето съгласие за провеждане на бърз антигенен тест. Поколебах се малко, а след това реших и аз да ви пиша обратно.

Искам ясно да Ви декларирам, че ми е писнало. Да, именно от Вас ми е писнало.


Няма как да попълня документ, който не е ясно адресиран – не ми е ясно кой се нуждае от моята декларация, какво точно декларирам, пред кого го декларирам. Приемете, че ми е писнало да ми подхвърляте хвърчащи бележки с полуанонимен характер. 2021 г. сме, имаме средства за електронно общуване, използвайте ги.

Няма как да попълня документ, в който не е уточнена защитата на нашите лични данни, както и резултати от изследвания. Погрижете се за това.

Няма как да попълня документ, в който не е указано ясно нищо – нито кога, къде и как, нито кой ще вземе пробата, направи изследването, даде резултатите. Колко пъти ще се проведе това изследване, всяка седмица, един път, всеки месец?

Съществува нещо, което наричат „информирано съгласие“. Вероятно това е точното определение на това, което искате от мен. То е съставено от две неща – информация и съгласие.

След като нямам информация, какво съгласие очаквате от мен??

Законът за здравето ясно дефинира моето очакване към Вас, а не мога да наруша разпоредбите и да подпиша такава декларация за провеждане на бърз антигенен тест в училище. Разбирам ви и Вас, разберете ме и мен. Не ме карайте да наруша законите, все пак те са писани за да бъдат спазвани.

В нормалните страни за подобни неща се провежда информационна кампания, а след това се събира съгласие. Ние явно не сме от нормалните страни, защото такава кампания няма. Няма и за ваксините, но това е друг въпрос, Вие там най-вероятно не сте замесени, разбирам. Но и на Вас ще ви кажа, и там нещата куцат.

Дъщеря ми (като всяко малко дете) се страхува от медицински манипулации и всеки път сме заедно. Тя е свикнала това да е така. Мислите ли, че след като Вашата команда от специалисти (позволявам си тази импровизация, защото нямам идея кой възнамерява да направи тези тестове, вероятно е медицинско лице, но няма как да съм сигурен, може да е всеки) посети училището и сред ревове и писъци си свърши работата, детето ми ще може да продължи нормалния учебен процес. Защото аз леко се съмнявам. Или ако я оставя цял ден да реве и да трепери, вие ще си изпълните Вашия план по-добре?

Тогава как да се съглася и да го декларирам, след като не знам какво и как ще се случи?

А Вие знаете ли или още не сте го измислили?

Ще си позволя да не декларирам нищо, докато не получа яснота по зададените по-горе въпроси. Мое право е и смятам да се  възползвам от това.

И не, съвсем не съм от родителите, които се страхуват от ваксини, които вярват в "чипиране  и световната конспирация". Дори желая да бъда ваксиниран, възможно най-скоро. Това е полезният ход (за момента) и не мога да бъда разубеден.

Това е, просто нормален човек и неговите мисли.

Питате за декларацията ли? Ще я оставя да виси във въздуха, уважаема госпожо/господине.Така аз ще Ви декларирам, че ми е писнало.

Вие не ми отговаряте, аз също няма да го направя. Ако решите да го направите, с удоволствие ще Ви изслушам и ще мога да взема решение. Дотогава - изчаквам.

С уважение, един родител

Източник: Читателско писмо/Фрамар.бг/


РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации